IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар задържа печалбите, натрупани след срещата на ЕЦБ

Зелените пари успяха да поскъпнат спрямо кошница от основни валути с 0.75% в петък

10:39 | 07.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар възстанови част от изгубените позиции вследствие на данните за неселскостопанската заетост в икономика номер едно. По-добрите резултати увеличиха нагласите за повишение на лихвените нива на 15-16 декември. Зелените пари успяха да поскъпнат спрямо кошница от основни валути с 0.75% в петък. Новосъздадените работни места в САЩ за месец ноември са били 211 000, в сравнение с очакваните 201 000, което се очаква да има отражение в решението на Федералния резерв (Фед), относно дългоочакваното повишение на лихвите за първи път от близо 10 години насам. Тази стъпка обаче изглежда вече е оценена от пазарните участници, тъй като реакцията им не бе значителна. По-скоро инвеститорите са насочили вниманието си към темпото, с което Фед ще пристъпи към затягане на монетарната политика, отколкото отразиха подобаващо по-добрите данни за неселскостопанската заетост.

Доларът поскъпна до 1.0835 спрямо еврото в петък. Зелените пари изтриха част от загубите след конференцията на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък, когато спаднаха до 1.0980. Днешният ден обаче започва с печалби за единната валута, като бяха споделени мнения, че за да се върне доларът до 1.0518 преди срещата на ЕЦБ на 3-ти декември, трябва бъде подкрепен от повече институционални инвеститори. Това би могло да стане благодарение на по-висока доходност по облигациите, след като по-високите лихви станат факт, както и от положителна реакция на фондовите пазари по отношение на силното представяне на щатската икономика.

Действително американските фондови пазари записаха ръстове след обявяването на добрите данни за неселскостопанската заетост в страната. По този начин успя да се неутрализира негативният импулс, вследствие на падащите цени на суровините. Този ръст бе провокиран и от преувеличените разпродажби на Wall Street след конференцията на ЕЦБ и обявяването на мерките за борба с ниските нива на инфлация в еврозоната. След като записаха най-силното поевтиняване в четвъртък, фондовите пазари се понесоха към печалбите в петък. Обширният индекс S&P 500 спечели 1.8% до 2 086 пункта, докато DJIA нарасна с 1.7%, достигайки 17 810 пункта. Въпреки растежа, „силните чипове“ остават с 0.1% на червена територия от началото на годината.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

В петък по-добрите данни за заетостта в САЩ натиснаха леко еврото. В момента двойката е състояние на корекция. Вероятен е още един краткосрочен натиск на биковете, с който да бъде тествана втори път зоната на съпротива около 1.0849. Ситуацията тук остава непроменена и всички инвеститори са насочили поглед към решението за лихвения процент на Фед. Евентуалното му увеличение ще доведе до спад при EURUSD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:02 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още