IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противно на очакванията планът на ЕЦБ изстреля еврото

Еврото поскъпна с 3.1%, записвайки най-голямо дневно движение от месец май 2009 година.

10:41 | 04.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Еврото поскъпна с 3.1%, записвайки най-голямо дневно движение от месец май 2009 година. По време на конференцията на Европейската централна банка (ЕЦБ) президентът на институцията Марио Драги обяви, че програмата за количествени улеснения ще бъде удължена до месец март 2017 година, което бе очаквана стъпка от пазарните участници. Драги също така понижи лихвите по междубанковите депозити с 10 процентни пункта до -0.3%. По този начин ЕЦБ ще таксува повече банките, които съхраняват средствата си, което има за цел да стимулира отдаването на повече кредити, а оттам и ръст на инфлацията и стимулиране на растежа. Пазарните участници обаче, очакваха по-голямо намаляване на депозитните лихви до -0.40%, както и по-агресивно увеличаване на програмата за изкупуване на активи. Обявените мерки за борба с ниските нива на инфлация не съвпаднаха с очакванията на инвеститорите, което изстреля еврото до 1.0980 долара, като преди това единната валута бе загубила позиции до 1.0518. Институцията също така остави непроменена основната лихва в еврозоната на 0.05%, както и намали очакванията си за инфлацията през 2016 година до 1% и за 2017 до 1.6%.

Заслуга за слабите нива на инфлация има и ниските цени на енергийните стоки, които са и отражение на забавения растеж на големи развиващи се икономики като Китай. Освен това, поддържаните ниски нива на инфлация могат да се превърнат в нов шок за 19-те икономики използващи единната валута и да прераснат в дефлация за съюза. Това от своя страна би довело до спад в цените, което кара потребителите да отлагат своите покупки, с цел изчакване на по-изгодна цена, което намалява производството като цяло и задълбочава тревогите, асоциирани с растежа на икономиката. След вчерашния ръст на единната валута, част от положителния ефект, който е желан да бъде постигнат с мерките, предприети от ЕЦБ ще бъде неутрализиран. Институцията би се възползвала от по-евтино евро, което да спомогне борбата с ниските нива на инфлация.

Ръстът на еврото даде начало на силна вълна разпродажби на европейските фондови пазари. Всички представители на германския DAX записаха понижения. Решението на ЕЦБ да не увеличи, а само да удължи програмата си за количествени улеснения доведе до спад на индекса от 3.5%, което представлява най-силното падение на измерителя от месец септември насам. Британският FTSE 100 също остана на червена територия, загубвайки 2% от стойността си. Американските DJIA и S&P 500 също регистрираха понижения, спадайки респективно с 1.42% и 1.44%, докато японският Nikkei се понижи с 2.2%, което рефлектира върху загуба за седмицата от 1.9%. Силното поскъпване на еврото спомогна на други основни валути да повишат стойността си спрямо щатския долар. Британският паунд нарасна до 1.5158 спрямо зелените пари, докато швейцарският франк достигна ниво от 0.9874.

Днес фокусът се премества към САЩ, където в 15:30 часа ще бъдат обявени новосъздадените работни места в страната, с изключение на селскостопанския сектор за месец ноември. По-добри резултати биха дали основание на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън да пристъпи към увеличаване на лихвените нива в страната. Пазарните участници очакват данните да посочат ръст от 201 000 нови позиции. Също така по същото време ще бъде обявена и безработицата в страната, като се очаква тя да се задържи на текущите нива от 5%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

След вчерашното изявление на Марио Драги еврото записа най-силен ден за последните 6 години. Удължаването на програмата за количествени улеснения и програмата за изкупуване на облигации, доведе до поскъпване на еврото, нещо нелогично за повечето инвеститори. От известно време насам, публикувахме периодично и сигнализирахме, за свръх продаден пазар при двойката EURUSD и липсата на пропорционална корекция. На 18-ти ноември писахме в дневния анализ:

„Зоната, която може да окаже необходимата подкрепа и да генерира прилична корекция за вход, е между 1.0586 и 1.0468. Връщане около съпротивата при 1.0849 ще бъде добро ниво за търсене на сигнали за продажба.“ Разбира се, ускорението, което се случи вчера, е голяма изненада, но понякога техническият анализ има свойството да сигнализира за прекомерни движения, които дори и да са подплатени с фундамент е трудно да бъдат поддържани.

Следващото подобно поскъпване, не като ускорение, а като процентно изменение, може да се очаква при двойката AUDUSD.

EUR/USD

Двойката намери сериозна подкрепа около 1.0586, след което достигна зоната на съпротива около 1.0849. Низходящият тренд за момента се запазва и като фундаментални условия и като технически.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
А днес защо еврото силно поевтинява след като то е "поскъпнало" толкова силно. Това вчера се получи защото пазарите очакваха стимулите да бъдат разширени, а това не се случи. Това са временни флуктуации, които ще отминат за няколко седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още