IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Незадоволителни макроикономически данни в САЩ подхлъзнаха долара

Пазарните участници очакват ключовите данни за новите работни места извън земеделието в САЩ в петък

11:24 | 02.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар се отдръпна от достигнатите върхове, след като зелените пари се подведоха от слабите данни за индекса на производствения сектор, който записа спадове за първи път от 3 години насам. Общото представяне на долара спрямо кошница от основни валути записа ръст от 3.3% за последния месец, вследствие на очакванията за повишение на лихвените нива в САЩ. Във вторник обаче, доларът поевтиня, след като производственият индекс спадна до 48.6 пункта. Пазарните участници очакват ключовите данни за новосъздадените работни места, с изключение на селскостопанския сектор в икономика номер едно. В случай че данните надвишат 200 000, очакванията, че Федералният резерв (Фед) ще пристъпи към действие на 15-16 декември биха се засилили.

Зелените пари отстъпиха спрямо еврото до 1.0628 вчера. Пазарните участници остават в очакване на срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) утре, на която ще стане ясно как институцията ще съумее да се пребори с ниските нива на инфлация и застоя в еврозоната. Нагласите на инвеститорите са, че президентът на ЕЦБ Марио Драги няма да се поколебае в стремежа си да съживи растежа във валутния съюз и ще обяви богата програма за количествени улеснения и монетарни стимули, които да повишат инфлацията до зададените целеви нива на институцията.

Австралийският долар от своя страна поскъпна с близо 1% спрямо щатската валута до 0.7335. Ръстът за австралиеца дойде, след като Австралийската централна банка не пристъпи към понижение на лихвените нива вчера. По този начин валутната двойка се покачи до 7-седмичен връх. Новозеландският долар също поскъпна силно спрямо долара до 0.6687, на база на нарастващите цени на млечните продукти. Доста слабо се представи канадският долар, който се потопи до 1.3396 щатски долара. Негативното движение за канадеца дойде, вследствие на спад с 0.5% в БВП на Канада за месец септември. Спадът за валутата бе подкрепен и от понижението в цените на петрола, който остана на червена територия преди ключовата среща на ОПЕК в петък.

Цената на „черното злато“ се намира под натиск както от опасенията, че ОПЕК няма да намали рекордните нива на производство, за да запази пазарен дял, така и от очакванията за поскъпване на щатската валута след срещата на Фед в средата на месеца. По всичко личи, че лидерът на ОПЕК Саудитска Арабия не би предприела намаляване на производството, като страната дори е увеличила своето до 10.25 млн. барела на ден през ноември. Също така Иран, който се очаква да увеличи предлагането на суровината през следващата година, е изпратил писмо до членовете на ОПЕК да спазват производствения таван от 30 млн. барела на ден. Щатският суров петрол спадна с 0.7%, докато Брентът загуби 0.2% от стойността си, респективно до 41.57 и 44.25 долара за барел.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Вчера, след по-лошите данни за брутния вътрешен продукт, лирата бе подложена на натиск и поевтиня спрямо щатския долар. Низходящата тенденция остава валидна, а целта на движението е подкрепата около 1.4903. През идните дни се очакват редица данни, които ще въздействат на настроенията и породената волатилност от една страна може да изкриви много картинката или разбира се да спомогне за чистото изпълнение на очакванията. За довършване на низходящия импулс ще се нуждаем от нов бичи импулс на долара, тъй като лирата намери подкрепа спрямо кошницата от валути. От друга страна пасивността на Английската централна банка по-скоро ще запази настроенията към паунда положителни в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още