IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпазливостта на инвеститорите в световен мащаб се засилва

Еврото достигна 6,5-месечно дъно спрямо японската йена по време на азиатската търговия

10:55 | 16.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Предпазливостта на инвеститорите в световен мащаб се засилва

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Еврото достигна 6,5-месечно дъно спрямо японската йена по време на азиатската търговия. Единната валута достигна 130,638 йени след силните разпродажби в началото на новата седмица. Еврото бе под натиск и спрямо долара, понижавайки се близо до дъното от 10 ноември при 1,0674. Днес валутната двойка спадна до 1,0686, в резултат на очакванията Европейската централна банка (ЕЦБ) да прибегне до количествени улеснения следващия месец, като е възможно дори да понижи лихвените си нива до отрицателни стойности. Със записаните спадове еврото се отдалечи значително от върховото ниво за последните 30 дни при 1,1494 долара, което представлява 7% спад за валутната двойка.

Доларът също започна новата седмица с понижения спрямо йената, понижавайки се до 122,22. Впоследствие обаче, зелените пари се съвзеха от негативното започване на деня и се покачиха до 122,60. Японската йена показа противоречива реакция на новината, че БВП на страната се е понижил повече от очакваното за периода юли-септември. Въпреки слабите данни за САЩ в петък се очаква Федералният резерв да повиши лихвените нива в икономика номер едно през декември. Пазарните участници не пристъпиха към разпродажби на долара в петък, след като както продажбите на дребно, така и индексът на потребителските цени в САЩ разочароваха. Въпреки това нагласите на инвеститорите са за първо повишение на лихвите от близо десетилетие насам, което поддържа силните позиции за долара. Това бе подкрепено и от силните резултати от 93,1 пункта за прогнозното потребителско доверие на Мичиганския университет. Днес отново президентът на ЕЦБ Марио Драги ще даде изявление в Мадрид, което ще хвърли повече светлина около политиката на централните банкери в еврозоната.

Изглежда преговорите между задлъжнялата Гърция и кредиторите намериха добра посока, тъй като бе постигнато споразумение между двете страни по отношение на реформите в южната ни съседка, в замяна на които Гърция очаква финансиране. Това би дало подкрепа за еврото, след дългоочакваните добри новини с назрелия проблем в страната. За съжаление обаче, терористичните атаки в Париж хвърлиха сянка върху единната валута и изтеглиха капитали от еврото.

Златото се повиши с над 1% с началото на новата седмица. Нарастващата предпазливост на пазарните участници насочи капитали към метала, който достигна 1 098 долара за тройунция, след като в петък цената му бе спаднала до 1 079,53 долара за тройунция. Склонността на инвеститорите за поемане на риск намалява, което даде импулс за златото, въпреки очакваните по-високи лихви в САЩ през декември.

Заедно с падащите цени на петрола и разочароващите данни за САЩ доведоха до силни спадове на американските фондови пазари. Основните индекси отвъд Океана останаха на червена територия в петък, като S&P 500 загуби 1,1% и остана на 2 023,04 пункта, докато DJIA се потопи с 1,2% и завърши седмицата на ниво от 17 245,24 пункта. Нестабилната икономическа обстановка в Европа, поскъпващият долар и очакваното повишение на лихвените нива в САЩ водят до предпазливост у инвеститорите, което доведе до спад на щатските фондови пазари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GOLD

Златото поскъпва сериозно след дълбокото низходящо движение. Отрицателните данни, които видяхме в петък за САЩ, най-вероятно ще сложат край на низходящия импулс и цената ще формира корекцията, която очакваме от началото на миналата седмица. Възможно е тя да достигне възходящата трендлиния отдолу и да я тества като съпротива. От друга страна съпротивата около 1100,50 долара за тройунция, на която се намира в момента цената, е стабилно структурно ниво, което може да натисне обратно златото. Едно е сигурно - низходящият моментум на златото е изчерпан и за да търсим нови възможности за продажби ни трябва по-голяма корекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още