IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадският долар прекъсна негативната серия след добрите новини от Китай

Представители на Централната банка на Япония обявиха, че институцията ще започне нови количествени улеснения по-късно през октомври

10:33 | 01.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Канадският долар прекъсна негативната серия след добрите новини от Китай

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Фондовите пазари се оцветиха в зелено по време на търговията вчера. В Азия също сесията днес започна с позитивизъм, след като неселскостопанската заетост в САЩ през септември се повиши с по-голям темп от очакваните резултати. Сигналите за подобрение на щатската икономика се възприемат положително за глобалната икономическа обстановка, особено за Япония и другите развити страни, които изнасят стоки към САЩ. Подкрепа за азиатските пазари оказаха и приемливите данни за производствения сектор в Китай. Резултатите бяха незначително по-добри от предвидените стойности, но това се възприе положително от пазарните участници.

Вследствие на тези новини DJIA и S&P се повишиха респективно с 1.47% и 1.91%. На азиатските пазари ръстовете бяха относително по-значителни, като Hang Seng скочи с 1.41%, а Nikkei с цели 2.23%. Основните индекси в Европа също записаха повишения на база на добрите новини в САЩ. Въпреки това китайската икономика остава в застой, тъй като индексът на производствения сектор в страната е на стойности под 50 пункта, което се възприема за свиване на стопанството в Китай. В икономика номер едно предварителните данни за новосъздадените работни места, с изключение на селскостопанския сектор са достигнали 200 000 при очаквания от 192 000, което бе основна причина за ръста на индексите в Азия.

Новините от Китай повишиха стойността на австралийския долар спрямо зелените пари до 0.7066, тъй като някои инвеститори се убедиха, че производствената активност в икономика номер две не е на толкова лоши нива, както се смяташе. Силните данни от САЩ от своя страна подкрепиха долара и днес зелените пари поскъпнаха спрямо еврото до 1.1139. Канадският долар от своя страна поскъпна спрямо щатския, достигайки до 1.3280, отдалечавайки се от 11-годишното си дъно при 1.3456. Позитивното движение за канадската валута бе провокирано от силните данни за БВП за страната за месец юли, което се е повишило с 0.3%, спрямо очаквания от 0.2%.

Представители на Централната банка на Япония обявиха, че институцията ще започне нови количествени улеснения по-късно през октомври. Това решение бе провокирано от влошаващата се ситуация в индустриалния сектор на страната за последните 3 месеца. Икономическите стимули биха натежали над японската йена, след като повече пари ще бъдат изсипани в икономиката. Йената вече записа поевтиняване спрямо щатския долар до 120.27, след като новините бяха оповестени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Еврото поевтиня през изминалия ден. Първата подкрепа е междинната лилава линия, а по-сериозни бариери за поевтиняването ще бъдат нивата около 1.09782. Ако долната диагонална линия на корективния канал бъде пробита в близко бъдеще, еврото вероятно ще се повиши до около 1.08052.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:37 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още