IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Видяхме ли началото на края на сътресенията в Китай?

Въпреки ръстовете в глобален мащаб се очаква пазарите да останат податливи на негативни движения, докато не настъпи устойчиво подобрение

11:11 | 09.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Видяхме ли началото на края на сътресенията в Китай?

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР - Станислав Фортунов

Американските фондови пазари се изкачиха на зелена територия на база на възможността Китай да въведе допълнителни икономически стимули. Индексът S&P 500 регистрира второто си най-силно поскъпване тази година. Китайските измерители също записаха увеличения, докато ценните книжа в Япония отбелязаха най-големия си ръст от 4 години насам. Азия се съживи, като импулсът обхвана целия регион. Положителната вълна се пренесе и в Европа и основните измерители на Стария континент силно се повишиха. Очаква се днес да започнат търговската сесия с ръст в цените си.

Положителните настроения бяха подхранени от изявлението на представители на финансовото министерство в Пекин, че данъчните реформи, усвояването на средства за инфраструктура, както и сътрудничеството между бизнеса и държавата ще бъдат внедрени по-рано от очакването. След това изказване Shanghai Composite и Hang Seng поскъпнаха съответно с 0,9 и 2,0%, затвърдявайки съживяването от вторник.

Германският DAX и европейските индекси пък бяха подкрепени от положителни данни в търговския баланс на най-силната икономика на Стария континент, след като обявените данни бяха по-добри от очакваното. След като Китай показа, че проблемите на страната могат да бъдат овладени и няма да се стигне до последващи тревоги, индексите наваксаха загубите от петък.

Щатският долар записа смесено представяне, като все пак успя да поскъпне с 0,2% спрямо 6 основни валути. Спрямо йената зелените пари достигнаха нива над 120.20, след като пазарните настроения за сигурната йена се промениха в полза на по-рискови активи. Еврото също записа повишения спрямо японската валута, достигайки 134.59.

Валутите на икономиките, силно зависещи от представянето на Пекин, като австралийски, новозеландски и канадски долари поскъпнаха на база на добрите новини от Китай. Австралийският долар премина психологическите 0.70000 щатски долара, завършвайки вчерашния ден на 0.7035. Кивито пък поскъпна до 0.6379 спрямо зелените пари, а канадската валута задмина границата от 1.3200 долара.

Въпреки ръстовете в глобален мащаб се очаква пазарите да останат податливи на негативни движения, докато не станем свидетели на признаци за устойчиво подобрение на икономическата ситуация в световен план. Освен това инвеститорите желаят да видят отслабване на първоначалните причинители на сътресенията, които удариха пазарите след средата на август.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР - Стефан Продев

EUR/USD

Цената засега остава под низходящата трендлиния. Каналът, който наблюдаваме, остава като комплексна корекция. При валиден пробив на лилавата подкрепа двойката най-вероятно ще достигне 1.10933. Преди да отваряме каквито и да е къси позиции, е по-добре да изчакаме цената да направи тест на вероятния пробив и тогава да търсим сигнали за къси позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още