IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почивният ден в САЩ насочи вниманието на трейдърите към Китай

След вчерашния ден на затворени пазари в Америка зелените пари записаха слаби движения

12:44 | 08.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Почивният ден в САЩ насочи вниманието на трейдърите към Китай

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР - Станислав Фортунов

Азиатските фондови пазари отбелязаха слаби ръстове след шест дни на загуби в една силно волатилна сесия. След като стана ясно, че износът на Китай за август е спаднал с по-малък темп от очакваното, а вносът е намалял значително над очакваните равнища, това разбуди опасенията за продължаваща икономическа слабост.

Записаната колеблива сесия на Nikkei в комбинация с китайските незадоволителни данни за търговския баланс доведоха до ръст на японската йена и еврото спрямо долара. Смятаната за валута - убежище йена успя слабо да поскъпне срещу основните си конкуренти.

Слабите данни от Китай засилиха очакванията за допълнителни стимули за икономиката на страната. Пазарните участници очакват намаляване на задължителните резерви за банките, като дори понижение на основния лихвен процент не е изключена възможност. Страната едва ли ще достигне зададените целеви нива на износ за тази година, което ще принуди властите да се борят срещу изтичането на капитали.

Намалените нива на внос и износ, респективно с 13.8% и 5.5% затвърдиха убежденията на инвеститорите, че Китай по-скоро няма да достигне целевото ниво на ръст от 6% за тази година. Мнозина смятат, че девалвацията на юана ще има ограничен ефект върху вноса и износа на страната. Според анализатори техните нива спадат не защото цената е висока, а защото търсенето е слабо. Акциите по китайските пазари са записали около 40% спад от средата на месец юни. Губернаторът на Народната банка на Китай обаче, убеди лидерите на големите икономики, че корекцията на финансовите пазари в страната е почти завършена.

След вчерашния ден на затворени пазари в САЩ зелените пари записаха слаби движения. Все още несигурността около повишението на лихвените нива в икономика номер едно не дава ясна представа за движението на долара. Очаква се до срещата на Фед на 16-17 септември доларът да се движи в диапазона 118.50-121.00 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР - Стефан Продев

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още