IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът започва седмицата със загуби в очакване на срещата на Фед

Вниманието на пазара остава насочено към сриващите се цени на основните стоки и потенциалното влияние, което те могат да окажат върху валутните пазари

11:25 | 27.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът започва седмицата със загуби в очакване на срещата на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът губи позиции спрямо еврото и йената в понеделник, след като изминалата седмица завърши със сериозни загуби за американските акции и облигации. Пазарните участници насочиха погледите си към предстоящата среща на Фед, която може да предопредели представянето на зелените пари занапред.

От средата на юни насам еврото изгуби около 4% спрямо долара на фона на кризата в Гърция и ясно изразената дивергенция в паричните политики на САЩ от една страна и Европа и Япония от друга. Специалистите смятат, че прекъсването на ралито на зелените пари, което се случи от средата на март месец насам, се дължи по-скоро на техническа корекция, а от фундаментална гледна точка предимството остава на страната долара.

Вниманието на пазарните участници през тази седмица ще бъде насочено към срещата на Фед, която ще се проведе на 28 и 29 юли. В сряда ще бъде изнесено решението за лихвите в страната и ще бъде дадена пресконференция. След като през последните седмици официални лица от Фед все по-недвусмислено обявиха намерението си за повишаване на лихвите през тази година, пазарът очаква на предстоящата среща да стане ясно, кога точно ще се случи това.

Освен Фед вниманието на пазара остава насочено към сриващите се цени на основните стоки и потенциалното влияние, което те могат да окажат върху валутните пазари. Разпродажбите на основни стоки като щатския петрол, златото и желязната руда оказаха непосредствен натиск върху валутите на големи износители на суровини като Канада, Австралия и Норвегия. В същото време от ситуацията се възползваха държави, внасящи подобни стоки, като Япония.

Седмицата ще бъде наситена с редица важни макроикономически новини, както от Европа, така и от САЩ. Важна новина от днес, която ще бъде публикувана отвъд Океана, е свързана с поръчките за трайни стоки за месец юни, които се очаква да се повишат значително, спрямо предходния отчетен период.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

По-рано днес еврото проби психологическото ниво при 1,1000 и достигна връх при 89-дневната пълзяща средна при 1,1089. Това ниво ще бъде важна съпротива за двойката и в случай, че на дневна база единната валута се задържи над това ниво, можем очакваме по-сериозно повишение в цената и достигане до следващото ниво на съпротива около 1,1200. От друга страна, при задържане на двойката под текущата съпротива при 1,1089, можем да очакваме завръщане на предимството на страната на долара и понижение под психологическото ниво при 1,1000.

GBP/USD

Двойката се задържа в подножието на психологическото ниво при 1,5555, като волатилността при двойката намаля значително. Цената се намира в близост до средносрочната възходяща тренд линия, построена по дъната от 13 април насам. Около това ниво се намира и подкрепата на 89-дневната пълзяща средна. В случай, че тези две нива бъдат преминати, дългосрочното предимство ще се завърне на страната на долара и можем да очакваме по-сериозно еднопосочно низходящо движение.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
....загуби и то какви само от сутринта насам:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още