IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото пое надолу въпреки гръцкото одобрение на реформите

Въпросителните около спасяването на гръцкия банков сектор тежат над единната валута

11:30 | 16.07.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото пое надолу въпреки гръцкото одобрение на реформите

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото записа понижения, след като парламентът на Гърция одобри мерките за строги икономии, изисквани от своите кредитори. Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги ще води пресконференцията на институцията днес, на която ще бъдат обсъдени както бъдещето на еврозоната и Гърция, така и основният лихвен процент, който се очаква да остане непроменен.

Единната валута бе допълнително потисната, след като доларът се покачи значително вследствие на изказването на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън, че лихвените нива в САЩ по-скоро ще бъдат увеличени още тази година.

На днешната среща на еврогрупата Драги ще насочи вниманието към обезпокоителното състояние на гръцките банки, които избегнаха фалит само заради съдействието, оказано от Програмата за спешна ликвидна помощ на ЕЦБ. Единственият начин за повишение ликвидността на гръцките банки е, ако ЕЦБ разполага с ясни и точни условия за съдействие между задлъжнялата страна и кредиторите.

Банковият сектор на Атина трябва да бъде рекапитализиран максимално бързо, а финализирането на подробните условия около третия спасителен план на страната може да отнеме седмици.

Този период обаче може да се окаже твърде дълъг, за да се избегне фалитът на гръцките банки. Именно тези въпросителни оказват негативно влияние върху еврото, което в средносрочен план би могло да се обезцени до дъното през средата на март от 1.0462. Ако САЩ предприемат повишение на лихвите, то това би спомогнало за низходящото движение на единната валута.

Друг негативен ефект върху еврозоната и еврото би могло да има продължаващото, макар и слабо понижение, по китайските фондови борси. Втората най-голяма икономика е най-големият вносител на европейски стоки и услуги, а турболентен пазар означава повече загуби за китайските инвеститори и намалено потребление на европейски стоки.

Щатският долар пък се покачи до най-високите си стойности от февруари 2009 година насам спрямо канадската валута, след като се възползва от понижения основен лихвен процент в Канада. Това бе второ понижение за тази година. Мярката предприета от Централната банка цели да се пребори със свиващата се икономика. Този ход обаче, срина канадския долар до 6-годишно дъно.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 20 rate down comment 0
LuckyYou
преди 9 години
Това, разбира се, не е вярно. Еврозоната е микс от всички страни в нея. Тя е уравнение на 19-те. Когато най-слабата е с перспектива да излезе е нормално да се качва. Ако най-силната (Германия) иска да излезе, тогава повярвай ми не ще пада, а ще колабира надолу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Не съм убеден, че прекалено евтино евро е добре, защото европа е гладна за суровини, и енергия, а тя се внася с долАри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 0
IMRO
преди 9 години
Еврозоната е силна толкова колкото е силна и най-слабата страна в Еврозоната (Гърция). При очевидния държавен разпад в Гърция, спадът на еврото е напълно естествен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
LuckyYou
преди 9 години
Всъщност еврото да е поема надолу е логично предвид фундаменталните причини за това - печатането на пари от ЕЦБ ( 60 млрд. евро месечно ) + перспективата на ФЕД да вдигне лихвите още тази година (което най-вероятно ще се случи). А до сега еврото се качваше по една много проста причина - Гърция е слабата брънка на еврозоната, т.е. еврото - ако Еврозоната остане без Гърция, то тя фундаментално би била по-силна при равни други условия (ако заразата не се разпростре, което обаче е огромен тейл риск и е непредвидимо, за това е къде къде по-добре да не се стига до там). Т.е. Гръцката икономика дърпа еврото надолу. Реално погледнато обаче, в поевтиняване на еврото няма абсолютно нищо лошо, даже е хубаво (стига да няма инфлация). Това помага на абсолютно всяка страна от ЕЗ, включително Гърция, включително и на нас в случая, тъй като ние сме вързани към еврото - по-евтино евро и по-евтин лев е по-добре за ЕЗ и дори и за нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 0
Императорът
преди 9 години
Не "въпреки", но: ЗАРАДИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Може би е поело надолу заради това, че ЕК и ЕС не спазва своите си правила и абсолютно никакви срокове. Добре ще не е фирма, защотот досега да е фалирала и подведена под съдебна отговорност за неспазване на евродоговорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още