IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Признаците за прогрес в Гърция подкрепиха еврото

Спopед експерти ситуацията в Китай много по-значима от дълговите проблеми на средиземноморската страна

11:05 | 10.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Признаците за прогрес в Гърция подкрепиха еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото поскъпна минимално в петък на фона на надеждите, че Гърция е подготвила разумно предложение, с което ще успее да се споразумее с кредиторите и да се спаси от фалит. В същото време, използваната през последните дни като актив убежище японска йена, продължи да губи позиции, след като стабилизацията на китайските акции продължи за втори пореден ден.

Атина предприе решителна стъпка в преговорите, след като изпрати пакет с предложения за реформи на кредитори от еврозоната. Мерките ще бъдат разгледани последователно от финансовите министри на еврозоната в събота, а след това и на важното неделно събрание, на което ще присъстват представители на всички страни от Европейския съюз. Очакванията са, че именно в неделя ЕС ще реши дали да се споразумее с Гърция или да гласува нейното изключване от валутния съюз.

Създалото се напрежение сред инвеститорите намаля значително след приключването на азиатската сесия, тъй като акциите в Китай поскъпнаха за втори пореден ден. Масовите разпродажби от последните три седмици, които намалиха капитализацията на китайските борси с над 30% за момента са преустановени.

Специалистите коментираха, че ситуацията в Китай много по-значима от тази с Гърция, тъй като става въпрос за изцяло различни по размер икономики. Докато кризата с Атина е към своя край, то акциите в Пекин бяха стабилизирани след драстичните мерки, предприети от правителството и затова все още не е ясно как ще се развие ситуацията там.

Друго важно събитие от деня ще бъде изявлението на председателя на Фед Джанет Йелън, която ще коментира икономическото състояние на САЩ и перспективите пред икономиката.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Тази сутрин еврото се изкачи над 1,1100 и прави опит да се задържи над това ниво. В случай, че печалбите на еврото се разширят, можем да очакваме достигане до следващото ниво на съпротива около 1,1220. В същото време основната подкрепа за двойката остава около психологическото ниво при 1,1000.

GBP/USD

Печалбите на долара спрямо лирата бяха ограничени при подкрепата на 89-дневната пълзяща средна, след като в рамките на три поредни сесии, зелените пари не успяха да се понижат под тази подкрепа. През днешния ден предимството е в полза на паунда, който се насочи към психологическото ниво при 1,5555.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още