IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се доближи до 1-месечен връх

Американската валута е окрилена от надеждите за покачване на лихвите в САЩ

11:00 | 24.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът се доближи до 1-месечен връх

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар изтри голяма част от натрупаните загуби през последните седмици и в рамките на две сесии достигна в близост до най-високото си ниво за последния месец.

Ралито за зелените пари идва на фона на преобладаващите силни икономически данни от САЩ, които изместиха вниманието на инвеститорите от Гърция към перспективите за покачване на лихвените равнища отвъд Океана.

Във вторник доларовият индекс спечели 1,2%, регистрирайки най-доброто си дневно представяне от края на май насам. Това се случи на фона на множеството икономически данни от САЩ, които подновиха очакванията за действия от страна на Фед по отношение на лихвената политика. Изнесените вчера данни за поръчките на трайни стоки разочароваха пазарните участници, но оптимизмът беше подновен след изключително силния доклад за продажбите на нови жилища през май. 



През няколкото седмици, в които вниманието беше отклонено от американските пазари, икономическите данни от страната отбелязаха подобрения, давайки сигнал, че моментът за покачване на лихвите е близо. Тези очаквания бяха потвърдени и от управителя на Фед Джероми Пауъл, който по време на изявлението си във вторник коментира, че лихвите ще бъдат покачени два пъти в рамките на тази година.

Въпреки краткото изместване на вниманието на пазарите ситуацията около Гърция остава непроменена. Споразумение липсва, а надеждите са, че до такова ще се стигне до края на тази седмица. По-късно днес Алексис Ципарис ще се срещне се президента на ЕЦБ Марио Драги, както и с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още