IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурност за еврото на фона на активните опити на Гърция да избегне фалита

През почивните дни Атина излезе с нови предложения към международните кредитори, които ще бъдат разгледани на извънредната среща на министрите от еврозоната

13:24 | 22.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Несигурност за еврото на фона на активните опити на Гърция да избегне фалита

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В началните минути на европейската сесия еврото заличи всички печалби, натрупани от отварянето на пазарите. Вниманието на всички пазарни участници е насочено към преговорите с Гърция и отчаяните опити на страната да избегне фалита. През почивните дни Атина излезе с нови предложения към международните кредитори, които ще бъдат разгледани на извънредната среща на министрите от еврозоната, която ще се проведе през днешния ден.

След кратко поскъпване еврото се върна на нивата, на които започна азиатската сесия, тъй като огромна част от инвеститорите остава резервирани към новите предложения на Гърция. Анализаторите не са сигурни до колко Атина се е съобразила са изискванията на кредиторите за допълнително намаляване на разходите и покачване на някои данъци.

Последната фаза на гръцките преговори с международните кредитори продължава повече от 4 месеца. През този период от гръцките банки бяха изтеглени милиарди евро, а правителството на Алексис Ципарис отстъпи в позициите си едва през изминалия уикенд, с надежда предложението му да бъде прието и страната да получи свежи пари. Ципарис е на среща президента на Европейската комисия Юнкер, с президента на ЕЦБ Марио Драги, както и с председателя на МВФ Кристин Лагард, а резултатите от поредното събрание вероятно ще станат ясни в следобедните часове на деня.

През тази седмица ще станем свидетели на кулминация с кризата в Гърция, тъй като плащанията на страната в края на месеца наближават. Вариантите пред Атина са няколко, като най-негативният е излизане от еврозоната. Най-вероятен е по-умереният вариант, при който страната да получи помощ или отлагане на част от плащанията, като по този начин остане платежоспособна поне до края на годината.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:45 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още