IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се насочи към трета седмица на негативна територия

Въпреки противоречиво приетите данни за инфлацията инвеститорите имат и сериозни поводи за оптимизъм

10:51 | 19.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът се насочи към трета седмица на негативна територия

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

От началото на днешния ден доларът се задържа в близост до едномесечното дъно, което достигна спрямо кошница от основни валути през последните дни. Слабото представяне на зелените пари беше подсилено от данните за инфлацията, които добавиха нова доза несигурност около това в кой момент Фед ще започне да повишава лихвите.

Данните от четвъртък показаха, че инфлацията в САЩ през май се е повишила с 0,1%, което е най-ниският ръст от пет месеца насам. Липсата на рязък скок в инфлацията предполага, че Федералният резерв ще се придържа към постепенна политика на покачване на лихвите, когато започне този процес.

Въпреки противоречиво приетите данни за инфлацията инвеститорите имат и сериозни поводи за оптимизъм, по отношение на икономическото представяне на САЩ, през последните няколко месеца. Седмичният доклад за молбите за помощи за безработица отвъд Океана изненада приятно инвеститорите, понижавайки се до близо 15-годишно дъно, а индустриалната активност се в страната се повиши до 6-месечен връх през юни.

Срещата на японската централна банка беше основното събитие, което очакваха пазарните участници по време на днешната азиатска сесия. Банкерите не изненадаха пазара и оставиха паричната си политика непроменена. За момента институцията не намеква, че ще увеличи стимулите към икономиката, въпреки широките очаквания това да се случи. Йената записа минимални загуби след доклада.

Една от най-силно представящите се валути през последните седмици е британският паунд. В четвъртък лирата се изкачи до 7-месечен връх спрямо долара, отчасти на фона на спекулациите, че при така създалата се ситуация, Английската централна банка може да повиши лихвите преди Фед.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

За трети пореден ден доларът се задържа около съпротивата при 1,1375, след като през вчерашния ден това ниво беше пробито, но в крайна сметка двойката завърши под него. При пробив над него можем да очакваме тестване на върха от 15 май при 1,1466 и след това достигане на психологическото ниво при 1,1500. От друга страна най-близката подкрепа за еврото се намира около 1,1280.

GBP/USD

Британският паунд забави ралито си спрямо долара, но успя да запише поредна сесия на печеливша територия. Цената се задържа над последния връх от 14 май, предполагайки, че дългосрочният тренд е обърнат.

От друга страна рязкото еднопосочно движение създава предпоставки за корекции. В случай, че подобна корекция не успее да пробие подкрепата на дългосрочната низходяща тренд линия, позиционирана около 1,5620, това ще затвърди позициите за паунда и ще предполага откриване на дълги позиции.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още