IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът стабилизира позициите си в очакване на резултатите от срещата на Фед

Еврото пък остава заложник на кризата в Гърция

10:57 | 17.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът стабилизира позициите си в очакване на резултатите от срещата на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар започна деня без съществена промяна, тъй като погледите на инвеститорите са насочени към Федералния резерв на САЩ. Изнесените в сряда силни данни за разрешителните за строеж увеличиха надеждите, че Фед може да повиши лихвите още през септември. В същото време еврото остава заложник на кризата в Гърция и основните данни, които оказват влияние на представянето на единната валута, са свързани именно с Атина.

Доларът остана стабилен спрямо по-голямата част от водещите валути, срещу които се разменя, в очакване на пресконференцията на Фед. Надеждите на анализаторите са, че централните банкери ще уточнят момента, в който ще започне повишението на лихвените равнища. Тези очаквания бяха силно подкрепени във вторник, след като данните за разрешителните за строеж в страната достигна до близо 8-годишен връх. Пресконференцията на Федералния резерв ще започне в 21:30 българско време.

Гърция по никакъв начин не показва, че ще отстъпи в напрегнатите преговори с международните кредитори, след като в сряда Алексис Ципарис обвини европейските лидери, че се опитват да „унижат“ Атина с допълнителните бюджетни съкращения. Коментарът на Ципарис предполага, че той няма намерение да прави обратен завой в позицията си в последния възможен момент, за да може Гърция да получи свежи пари, с които да се спаси от фалит. Тази новина изпрати европейските акции до най-ниските им нива от февруари насам.

Притесненията на инвеститорите за стабилността на еврото, обърнаха погледите към британския паунд, който се използва за валута-убежище през последните дни. Лирата се представя стабилно и срещу щатския долар, след като вчера достигна 4-седмичен връх спрямо зелените пари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Във вторник еврото за кратко се изкачи над текущото ниво на съпротива при 1.1300, но в крайна сметка завърши сесията под него. Поредицата неуспешни опити за пробив на това ниво увеличават вероятността за завръщане на предимството в полза на долар. По-силни нива на подкрепа при двойката откриваме около 1.1070 и при 89-дневната пълзяща средна около 1.0967.



GBP/USD

Ралито на британския паунд продължава с пълна сила. След като двойката се изкачи над 1.5555, това ниво се превърна в основна подкрепа, а лирата се насочи към следващото психологическо ниво при 1.5814. Текущата ключова съпротива, около която се задържа двойката през последните дни, се намира около 1.5670, където е разположена дългосрочната низходящата тренд линия, построена по върховете от юли 2014 насам. Пробив над това ниво ще затвърди формиралия се средносрочен възходящ тренд за паунда.

USD/JPY

От началото на деня доларът поскъпва спрямо йената, насочвайки се към съпротивата при подножието на съпротивата при 123.80. При пробив над това ниво, можем да очакваме покачване на долара до 125.00, а след и до достигане на нови върхове. Най-близката подкрепа за двойката се намира при 122.50, а следващата се намира при 89-дневната пълзяща средна, разположена около 120.84.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още