IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загуби за долара преди срещата на Фед

Другата основна тема, която пазарите следят, е увеличаващата се опасност от фалит на Гърция

11:24 | 16.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Загуби за долара преди срещата на Фед

Фундаментален коментар

Щатският долар отчете минимални понижения по време на азиатската сесия, на фона на очакванията към изхода от 2-дневната среща на Фед, която започва днес. Увеличаващата се опасност от фалит на Гърция е другата основна тема, която пазарът следи с повишено внимание.

Очакванията за силна дивергенция в паричните политики на основните централни банки продължават да дават дългосрочно предимство на долара. Японската централна банка и Европейската централна банка (ЕЦБ) продължават политиките си за количествени улеснения, а очакванията са, че Токио ще добави нови стимули през октомври.

В същото време отличният доклад за заетостта в САЩ, както и минималното покачване в инфлацията, увеличават спекулациите, че Федералният резерв може да започне да повишава лихвите в някои от идните месеци.

От друга страна скорошното покачване на лихвите отвъд Океана съвсем не е сигурно, тъй като по-краткосрочни данни като индустриалното производство и други показват сериозни слабости. Надвисналата опасност от фалит на Гърция също може да накара Фед да забави решението си, тъй като съществуват редица неизвестни около това, как ще повлияе евентуалното излизане на Атина от еврозоната на световната икономика.

Доларът направи кратко рали срещу йената тази сутрин, изкачвайки се до 123.81. Това се случи в минутите след изявлението на председателя на японската централна банка Харухико Курода. Той заяви, че институцията не прави предвиждания за бъдещите нива йената или евентуалните бъдещи движения, добавяйки, че няма нищо против по-слабата йена.

Технически коментар

EUR/USD

Новият опит за поскъпване на еврото е ограничен при съпротивата при 1.1300, докъдето двойката достига на няколко пъти през последните дни. При пробив над това ниво, можем да очакваме поскъпване на еврото до следващите нива на съпротива при 1.1390 и 1.1465, като за момента изкачване над 1.1500 изглежда по-слабо вероятно. При печалби за долара по-силни нива на подкрепа откриваме около 1.1070 и при 89-дневната пълзяща средна около 1.0965.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още