IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът със силен ръст след положителните данни за икономиката на САЩ

Еврото запази позиции след прекратяването на преговорите между МВФ и Гърция

11:38 | 12.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът със силен ръст след положителните данни за икономиката на САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар поскъпна спрямо кошница от шест основни валути през вчерашния ден. Основната причина бяха обявените положителни данни за американската икономика. Еврото от своя страна по-скоро запази неутрални движения, след като преговорите между Международният валутен фонд (МВФ) и Гърция бяха прекратени към настоящия момент.

Продажбите на дребно в САЩ се увеличиха с 1,2% на годишна база през май. Според анализатори, докладите са показали възстановяване на щатската икономика, което от своя страна допринася за завишени прогнози относно брутния вътрешен продукт на страната за второто тримесечие. Докладите показващи, че разходването на средства от домакинствата се е увеличило за трети пореден месец, след три предходни месеци на спад, би могло да накара Фед да бъде по-уверен относно вдигането на лихвените нива. Дори да изглежда почти невъзможно централните банкери да повишат лихвите следващата седмица, има изгледи това потенциално да се случи през септември, което може би ще бъде загатната на срещата на Фед 16-17 юни.

В резултат на оживлението на американската икономика , доларът поскъпна с 0,28% спрямо кошница от основни валути до 95,50 пункта. Това, което подкопа ръста на долара бе доходността по щатските облигации. Доходността по 10-годишните облигации записа най-значимият спад от средата на март, което забави възходът на зелените пари.

Новините, че МВФ е прекратил преговорите с Гърция, поради наличието на различия в позициите на институцията и потъналата в дългове страна, изглежда не доведоха до разпродажби на единната валута. Напрежението върху Гърция обаче, продължава да расте, след като страната трябва да постигне споразумение с кредиторите си в изключително тесни срокове, иначе страната може да обяви фалит още този месец. В противен случай, Гърция не би могла да плати дължимото на МВФ от порядъка на 1,6 млрд. евро, или 1,8 млрд. долара. Дълговата криза вече умори и дори досади на пазарите, но докато не се постигне яснота в това отношение, тя остава във фокуса на инвеститорите.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

На фона на напрежението в Гърция и силните макроикономически данни от САЩ, еврото отстъпи от върховете постигнати в сряда на нива от 1,1388. Единната валута записа спад до 1,1181, но успя да приключи на 1,1244, намалявайки наполовина загубите за деня. До срещата на Фед другата седмица, не се очакват резки колебания на валутната двойка, като според анализатори котировките ще се движат между 1,1180 и 1,1300.

GBP/USD

Британският паунд поскъпна спрямо щатския долар в силно волатилна търговия. След обявяването на данните от САЩ, доларът взе превес, но лирата успя да завърши на положителна територия. В сряда паундът записа нов връх от 24 май насам на ниво от 1,5553. Към момента остава вероятна низходяща корекция до 1,5420, а при пробив можем да очакваме спад до 14-периодната пълзяща средна до стойности от 1,5350.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още