IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рали за еврото на фона на надеждите за напредък на преговорите за гръцкия дълг

През днешния ден ce очакват няколко значими новини от САЩ

11:46 | 03.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рали за еврото на фона на надеждите за напредък на преговорите за гръцкия дълг

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В сряда щатският долар беше подложен на масирани разпродажби. Това се случи, след като надеждите за прогрес в преговорите за дълга на Гърция, както и скока в доходността на европейските облигации, доведоха до най-голямата дневна печална на еврото спрямо зелените пари от три месеца насам.

Вчерашното рязко поскъпване на единната валута започна с голямото повишение по доходността по облигациите на страните от Еврозоната. Това се случи, след като прогнозният доклад за инфлацията във валутния съюз отчете повишение от 0,3%, надминавайки прогнозите на специалистите. Завръщането на инфлацията на положителна територия сигнализира, че текущата кампания на ЕЦБ за количествени улеснения дава резултат.

Освен икономическата ситуация в еврозоната, единната валута получи допълнително предимство, след като ЕЦБ, Европейската комисия и МВФ се споразумяха за условията по сделката за пари срещу реформи, която ще предложат на Гърция. В случай, че споразумението бъде сключено, кредиторите ще дадат на Атина още четири месеца, в които правителството ще може да обслужва дълга си.

По-късно днес ще се състои среща на Европейската централна банка, на която централните банкери вероятно ще потвърдят ангажимента си към програмата за обратно изкупуване на активи, която е в размер на 1 трлн. евро. Специалистите не очакват други по-сериозни изненади от срещата. Данните за равнището на безработицата е еврозоната също ще привлекат вниманието на инвеститорите.

През днешния ден ще бъдат изнесени и няколко значими новини от САЩ. Най-важната от тях е свързана с доклада на ADP за промяната в заетостта в частния сектор за месец май. Данните предшестват важния правителствен доклад за промяната в неселскостопанската заетост и затова са очаквани с повишено внимание. Друг доклад ще покаже какъв е бил търговският баланс на САЩ през месец април. Очакванията са, че търговският дефицит в страната се е свил с около 7 млрд. долара.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

В сряда еврото поскъпна с над 2% спрямо долара. След като двойката се колебаеше около съпротивите на 89-дневната пълзяща средна и психологическото ниво при 1,1000 в рамките на осем поредни сесии, през вчерашния ден тези нива бяха пробити, задействайки редица стоп поръчки поставени над тях.

По този начин единната валута записа най-голямото си дневно поскъпване спрямо долара от три месеца насам, насочвайки се към следващото ниво на съпротива при 1,1290. При преминаване и на това ниво, можем да очакваме тестване на върха от 15 май при 1,1471. От друга страна нивото при 1,1000 ще оказа ключова подкрепа за двойката.

GBP/USD

Разпродажбите на паунда бяха прекъснати, след като цената се доближи до ключовата подкрепа на 89-дневната пълзяща средна, но не успя да тества това ниво. Поскъпването на лирата беше ограничено тази сутрин около 1,5380.

В случай, че това ниво бъде преминато, можем да очакваме тества на следващото важно ниво при 1,5550. Предимството в краткосрочен план остава на страната на британския паунд.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:01 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още