IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът забавя възхода си в очакване на данните за БВП на САЩ

Смесените сигнали за прогрес в преговорите между Гърция и международните кредитори доведоха до минимално поскъпване на еврото

11:27 | 29.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът забавя възхода си в очакване на данните за БВП на САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се отдръпна от 13-годишния връх, който достигна спрямо йената в четвъртък, вземайки глътка въздух след направеното рали по-рано през седмицата. Поскъпването на зелените пари се дължи на очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще покачи лихвите по-късно през тази година. Повишението ще се случи, при положение, че икономическият растеж в страната се завърне на нивата от 2014 г.

По-рано днес бяха изнесени редица важни новини за японската икономика. Безработицата в страната се понижи до 3,3%, което е най-ниското ѝ ниво от 18 години насам. В същото време основният индекс на потребителските цени се увеличи до 0,4% на годишна база, но това ниво на инфлация е далеч от заложената цел на централната банка от 2%.

Липсата на растеж при инфлацията се разминава чувствително с заложения план за стабилно икономическо развитие от страна на японската централна банка. Неосъществените очаквания на централните банкери създадоха спекулации, че количествените улеснения в страната може да бъдат разширени, но това не се случи. От институцията категорично заявиха, че нямат намерение да отпускат нови стимули.

Смесените сигнали за прогрес в преговорите между Гърция и международните кредитори доведоха до минимално поскъпване на еврото в четвъртък. Правителството в Атина активизира действията си за постигане на споразумение, с което да получи свежи пари в замяна на реформи. Крайният срок за сключване на сделка наближава, тъй като през следващата седмица Гърция трябва да преведе нов погасителен транш по задълженията си, а към момента не разполага с налични пари.

Вниманието на инвеститорите в следобедните часове на деня ще бъде насочено към САЩ, където ще бъдат изнесени прогнозните данни за БВП на страната през първото тримесечие. Очакванията са, че икономиката се е свила с 0,9% на годишна база, а забавянето се дължи на тежката зима в страната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката се задържа в подножието на съпротивите при 89-дневната пълзяща средна и психологическото 1,1000 за четвърти пореден ден. В случай, че цената успее да се изкачи над тази съпротива, това ще създаде предпоставки за по-сериозно поскъпване на еврото.

От друга страна при задържане на двойката под това ниво на съпротива, дългосрочният низходящ тренд ще бъде потвърден и предимството ще се запази на страната на долара.

GBP/USD

Британската лира записва 6-та поредна сесия на отрицателна територия, като цената се движи уверено към подкрепата при 89-дневната пълзяща средна, разположена около 1,5156.

Пробив под това ниво ще потвърди валидността на дългосрочния низходящ тренд и ще създаде предпоставки за по-сериозно понижение на двойката и достигане до психологическото ниво при 1,5000.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още