IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът остава слаб на фона на разочароващите данни от изминалата седмица

Отстъплението на зелените пари спрямо еврото се случва въпреки задълбочаването на финансовата криза в Гърция

10:32 | 18.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът остава слаб на фона на разочароващите данни от изминалата седмица

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар започна седмицата с минимално поскъпване спрямо еврото, но остана в близост до тримесечното дъно достигнато в петък. Зелените пари записаха пет поредни седмици на загуби спрямо кошница от основни валути. Слабото представяне на долара се дължи на тревожната серия по-слаби икономически данни от САЩ, които увеличиха залозите, че Фед ще изчака по-дълго, преди да увеличи лихвите.

Индустриалното производство на САЩ се понижи за пети пореден месец през април, докато потребителското доверие се срина в началото на май, разбивайки всички останали очаквания, че Федералният резерв ще започне да повишава лихвите още през следващия месец. Спекулациите, че централните банкери могат да повишат лихвите през септември също са поддържани от все по-малко специалисти, като новите очакванията са, че няма да станем свидетели на повишения през тази година.

Скорошното понижение на долара спрямо еврото се случва въпреки задълбочаването на финансовата криза в Гърция. Липсата на напредък в преговорите за реформи между международните кредитори и Атина продължават да са в задънена улица. Германски политици увеличиха призивите си към Гърция за въвеждане на реформи, заявявайки, че третият спасителен транш към страната няма да бъде отпуснат при сегашната ситуация.

През днешния ден липсват по-важни макроикономически новини, а погледите на пазарните участници вероятно ще бъдат насочени именно към ситуацията в Гърция, която остана на заден план през последните няколко дни.

Едно евро се разменя срещу 1,1430 долара, намирайки се в близост до нивата на отваряне от днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Възходът на еврото продължи в петък, когато цената достигна връх при 1,1465. Следващото важно ниво за зелените пари по пътя им нагоре се намира при психологическата граница при 1,1500. В същото време силното еднопосочно движение, създава предпоставки за корекция в полза на долара, която да понижи цената до подкрепата около 1,1270, а след това и до тази около 89-дневната пълзяща средна, разположена при другото психологическо ниво при 1,1000.

Възходящото движение на еврото тества сериозно валидността на дългосрочния низходящ тренд. Двойката се насочи към тренд линията построена по върховете от 8 май 2014, когато започна възхода за долара. Пробив и на това ниво ще е силен сигнал за край на дългосрочния низходящ тренд, в който се намира двойката от година насам.

GBP/USD

Паундът прекъсна своето рали в петък, когато записа минимална загуба спрямо долара. Предпоставките за корекция при двойката са налице на фона рязкото еднопосочно движение от последните седмици. В случай, че предимството премине на страната на долара, можем да очакваме понижение до подкрепата при 1,5550. Пробив под това ниво ще потвърди валидността на дългосрочния низходящ тренд, докато задържане над него ще подкрепи лирата в опитите ѝ за дългосрочно поскъпване.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:31 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още