IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова тежка седмица за щатския долар след противоречивите икономически данни

Липсата на ясни сигнали за подобрение на икономиката затвърждава очакванията, че Фед няма да вдигне скоро лихвите

10:14 | 15.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нова тежка седмица за щатския долар след противоречивите икономически данни

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът се колебае около тримесечно дъно спрямо еврото в петък, след като миксът от икономически данни от САЩ не успя да успокои инвеститорите. Опасенията на пазарните участници са, че темповете на растеж на най-голямата икономика в света са прекалено ниски, за да позволят повишение на лихвите през текущата година.

Броят на американците подали нови молби за помощи за безработни, е намалял през изминалата седмица, достигайки 15-годишно дъно. Изненадващо добрата новина идва на фона на продължаващите проблеми в щатската икономика и забавящия се икономически растеж през първото тримесечие на годината.

Отделен доклад от САЩ охлади оптимизма на инвеститорите, показвайки, че основният индекс на производствените цени в се понижил много повече от очакваното. На годишна база измерителят губи 1,3% от стойността си, добавяйки допълнителен негативен отзвук към останалите слаби новини от САЩ през последните седмици.

Липсата на ясни сигнали за подобрение на американската икономика затвърждава с пълна сила очакванията, че Федералният резерв може да си позволи отлагане на момента, в който да повиши лихвите. Новите очаквания на инвеститорите са, че централните банкери ще се съобразят с текущата ситуация и няма да повишат лихвите през тази година.

При наличието на важни икономически новини от САЩ, погледите на пазарните участници са насочени именно натам. Наблюдаващата се тенденция за по-слаби новини през последните седмици, от своя страна води до натиск върху щатския долар, от което се възползва еврото. В така създалата се ситуация, единната валута остава в изгодна позиция, тъй като инвеститорите обръщат по-слабо внимание на проблемите с Гърция и на не толкова силните икономически новини от еврозоната.

Едно евро се разменя срещу 1,1370 долара, записвайки най-ниските стойности за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

В четвъртък еврото достигна тримесечен връх спрямо долара, изкачвайки се до 1,1440, ниво, около което двойката има създадена съпротива. През днешния ден доларът прави опит да възстанови част от загубеното, като основната подкрепа се намира при 1,1270.

Възходящото движение на еврото тества сериозно валидността на дългосрочния низходящ тренд. Двойката се насочи към тренд линията построена по върховете от 8 май 2014 г., когато започна възхода за долара. Пробив и на това ниво ще е силен сигнал за край на дългосрочния низходящ тренд, в който се намира двойката от година насам.

GBP/USD

Британската лира се намира в серия от осем поредни сесии, в които записа големи печалби спрямо долар. От 13 април до момента, паундът е поскъпнал с 8,3% спрямо долара, създавайки изключително големи очаквания за корекция.

Тези очаквания са допълнени и от нивата на техническия индикатор RSI, който се намира в състояние на свръхпродажба. Най-близкото ниво на съпротива за двойката остава при 1,5820, а в случай на корекция, можем да очакваме понижение на двойката до 1,5550.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още