IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията около дълговата криза в Гърция продължават да притискат еврото

Tрейдърите определят шанса Атина да напусне еврозоната за по-малък от 1 към 4

10:46 | 12.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Опасенията около дълговата криза в Гърция продължават да притискат еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Колебливото представяне на еврото продължава на фона на нарастващото безпокойство сред инвеститорите, свързано с дълговата криза в Гърция. Официални лица коментираха, че страната е погасила голяма част от дълга си към МВФ, ден преди крайния срок, но това не успя да свали напрежението. В същото време щатският долар отчете минимално поскъпване, след като липсата на по-сериозни икономически новини от САЩ измести вниманието на инвеститорите и позволи на зелените пари да вземат глътка въздух.

Двама от финансовите министри на Гърция обявиха, че Атина е платила около 750 млн. евро на МВФ ден преди крайния срок. Новината не успокои инвеститорите, тъй като няма сигурни индикации, че страната ще може да прави бъдещи плащания.

Ситуацията в Гърция беше обсъдена в понеделник от финансовите министри на еврозоната. Целта на преговорите между кредиторите и Атина остава същата – свежо финансиране в замяна на ясно разписани реформи. В същото време гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че за момента не е планиран референдум за спасяването на Гърция.

Според проучване на Ройтерс трейдърите определят шанса Гърция да напусне еврозоната за по-малък от 1 към 4.

Основният печеливш през вчерашния ден се оказа британският паунд. Това се случи, след като централната банка на страната запази лихвените равнища на рекордно ниските 0,5%. В същото време стана ясно, че Дейвид Камерън и неговата консерваторска партия, която изненадващо спечели парламентарните избори, е успяла да сформира кабинет. По този начин политическата несигурност във Великобритания е сведена до минимум, което се отразява положително на местния паунд.

Едно евро се разменя срещу 1,1200 долара, формирайки най-високите стойности за днес. В същото време британският паунд се намира на 5-месечен връх спрямо долара, търгувайки се около 1,5570.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото отчита минимални загуби от началото на деня, заличавайки печалбите си от понеделник. Двойката прави опит за консолидация около 1,1200, след като през последните дни не се наблюдава ясно изразено предимство за никоя от двете валути.

За момента възходът на еврото е преустановен, а можем да очакваме завръщане на предимството на страната на долара, в случай, че цената се понижи под 89-дневната пълзяща средна, позиционирана около 1,1025.

GBP/USD

Британският паунд се изкачи до най-високото си ниво за годината, след като в понеделник проби върха при 1,5550 и достигна 1,5611.

Започналото възходящо движение за лирата от средата на април е сериозен тест за валидността на дългосрочния низходящ тренд и в случай, че двойката се задържи над превърналото се в подкрепа ниво около 1,5550, можем да очакваме обръщане на дългосрочното предимство на страната на паунда.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още