IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото отстъпва на фона на опасенията около подновените преговори с Гърция

Щатският долар успя да стабилизира позициите си и преустанови разпродажбите

11:00 | 11.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото отстъпва на фона на опасенията около подновените преговори с Гърция

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото започва колебливо търговията си спрямо долара през новата седмица. Това се случи, след като инвеститорите предпочетоха да се отдръпнат от единната валута преди подновяването на преговорите между Гърция и финансовите министри в еврозоната. В същото време щатският долар стабилизира позициите си, въпреки поредицата противоречиви новини от САЩ, които бяха публикувани в петък.

Еврото се отдръпна от двумесечния връх, до който достигна в четвъртък. Вниманието на инвеститорите отново е насочено към сагата с дълговата криза в Гърция и преговорите, които страната води с европейските кредитори. Основната тема на разговор на започващата по-късно среща на европейските лидери, ще бъде именно ситуацията в Атина.

Според специалистите финансовите министри от еврозоната няма да отпуснат нова финансова помощ на Гърция на днешната среща, но въпреки това Атина остава с надежда, че събранието може да доведе до напредък в преговорите с кредиторите. Гърция е изправена пред реална опасност от изпадане в неплатежоспособност, ако не получи свежо финансиране, а при подобен сценарии, анализаторите очакват, че страната ще напусне валутния съюз.

Щатският долар успя да стабилизира позициите си и да преустанови разпродажбите, на които беше подложен от началото на миналата седмица. Очакваните с огромен интерес данни за промяната в неселскостопанската заетост през април показаха ръст от 223 хил., което е близо до прогнозите на специалистите. По-притеснителният факт за инвеститорите беше свързан със значителната ревизия на стойностите за месец март. Ръстът в почасовото заплащане, който е един от любимите измерители на Фед, също остана под очакванията на специалистите.

Противоречивите данни от САЩ подкрепиха залозите, че централните банкери няма да стартират повишаването на лихвите в края на юни, каквито бяха първоначалните очаквания на анализаторите.

Едно евро се разменя срещу 1,1160 долара, намирайки се в близост до най-ниските стойности за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото губи позиции спрямо долара за 3-ти пореден ден. Двойката се консолидира около 1,1100, а в случай, че загубите за единната валута се увеличат, можем да очакваме тест ключовата подкрепа в диапазона 1,1000-1,1038. Пробив под това ниво ще създаде сериозни предпоставки за завръщане на предимството на страната на долара.

От друга страна задържане на цената около текущите стойности ще даде възможност на еврото да поднови опитите си за достигане на границата при 1,1500.

GBP/USD

След силното си поскъпване в петък, поскъпването на британската лира забави ход. Цената се задържа около 1,5400, давайки възможност на лирата да тества върховете от 26 февруари при 1,5510.

В същото време основната подкрепа за лирата се намира около психологическото ниво при 1,5000, където е позиционирана 89-дневната пълзяща средна.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още