IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото изгуби позиции на фона на противоречивите данни от еврозоната

Щатската валута е предпочитана от голяма част от инвеститорите през тази годината заради очакванията, че ФЕД ще повиши лихвените проценти

12:00 | 23.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото изгуби позиции на фона на противоречивите данни от еврозоната

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото губи позиции в началото на европейската сесия, след като изнесените противоречиви данни свързани с водещи страни в еврозоната разколебаха инвеститорите. В същото време доларът поскъпва спрямо кошница от основни валути след вчерашните силни данни за пазара на недвижими имоти в САЩ. Надеждите на инвеститорите са, че днешният доклад за безработицата в страната също ще надвиши прогнозите и по този начин ще внесе по-голямо спокойствие сред инвеститорите.

По-рано днес бяха изнесени няколко по-важни новини от еврозоната. Прогнозните индекси на бизнес активността в сектора на услугите и в производствения сектор в Германия останаха под прогнозите на пазара. Разочарование за инвеститорите дойде и от Испания, където стана ясно, че безработицата се е повишила до 23.8%, въпреки очакванията на анализаторите за минимален спад. Данните оказа натиск върху еврото, което е на път да запише 4-та поредна губеща сесия спрямо долара.

Изнесената в сряда статистика за продажбите на готови жилища в САЩ за месец март оказа неочаквано силен ефект върху пазара. Стойностите надминаха чувствително прогнозите на специалистите, а това от своя страната донесе оптимизъм сред пазарните участници. Като положителен сигнал от жилищния пазар се тълкува повишението на общия обем на исковете за отпускане на ипотеки с 2,3% на седмична база за седмицата до 17 април.

Индексът на федералната жилищна агенция за цените на имотите пък показа ръст от 0,7% през февруари спрямо предходния месец. Анализаторите очакваха повишение от 0,3%.

Данните за продажбите на съществуващи жилища в САЩ през март също надхвърлиха очакванията, като възлязоха на 5,19 млн. Прогнозите бяха за второ поредно месечно увеличение до малко над 5 млн., което като цяло е равно на средната месечна стойност от миналото лято насам.

След публикуването на жилищните данни доходността по 10-годишните американски ДЦК се повиши с над пет базисни пункта до 1,98%.

В случай, че днешният доклад за молбите за помощи за безработица също успее надмине прогнозите на пазарните участници това ще вдъхне повече увереност сред инвеститорите и вероятно допълнително ще засили позициите на долара.

Щатската валута е предпочитана от голяма част от инвеститорите през тази годината, а това се дължи най-вече на очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените проценти през идните месеци. През последните седмици очакванията на инвеститорите за скорошно повишаване на лихвите бяха разколебани значително, тъй като редица важни макроикономически данни останаха под прогнозите. Именно поради тази причина инвеститорите се надяват на серия от по-силни икономически данни, които да потвърдят, че икономиката на САЩ продължава да расте със същите темпове, както преди.

Едно евро се разменя срещу 1.0670 долара, намирайки се в близост до най-ниските стойности от днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:06 | 14.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още