IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар с колеблив старт на деня след печалбите натрупани във вторник

Пазарните участници имат малко причини да заемат позиции в евро на фона на опасността Гърция да изпадне в неплатежоспособност

11:15 | 22.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатският долар с колеблив старт на деня след печалбите натрупани във вторник

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар изгуби позиции спрямо йената в сряда, след като акциите на борсата в Токио заличиха записаните по-рано печалби. Еврото също започна деня с минимални печалби, въпреки опасенията около продължаващите преговори между Гърция и международните кредитори.

Краят на търговската сесия в Токио донесе понижения на фондовите пазари в страната. Широкият индекс Nikkei отстъпи от рекордните нива, достигани по-рано през сесията, а това доведе до минимално поскъпване на йената. По традиция представянето на акциите в Япония се намира в обратна корелация с местната валута. Когато фондовите пазари са във възход, йената се обезценява и обратно.

Вниманието на европейските инвеститори продължава да е приковано към предстоящите преговори за гръцкия дълг. Въпреки постиганото споразумение за ново удължаване на срока, в който Атина трябва да предостави списък с реформи, опасенията са, че перспективите за дългосрочно решение на ситуацията липсват.

Пазарните участници имат малко причини да заемат позиции в евро на фона на опасността Гърция да изпадне в неплатежоспособност и да напусне еврозоната. Количествените улеснения действащи в еврозоната оказват допълнителен натиск върху единната валута, тъй като изливането на свежи пари в икономиката води до разширяване на паричната база и съответно, обезценяване на валутата.

По-важните макроикономически данни от днес са свързани с продажбите на готови жилища в САЩ през месец март. Очакванията са за значително повишение при измерителя, спрямо нивата от предходния период.

Срещата на Турската централна банка от своя страна ще бъде едно от водещите събития в Европа. Институцията води агресивна парична политика и често променя основния си лихвен процент. Прогнозата на специалистите е, че на днешната среща лихвите ще останат непроменени, но голяма част от трейдърите ще бъдат в очакване на изненадващо решение, което вероятно ще доведе до по-сериозни движения при турската лира.

Едно евро се разменя срещу 1,0760 долара, докато двойката USDJPY се разменя около 119,55.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Във вторник двойката се отблъсна от съпротивата около 1,0650, след което предимството се завърна на страната на еврото. Възходът на единната валута е ограничен от низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на декември.

В случай, че еврото пробие съпротивата на линията, можем да очакваме изкачване до следващото важно ниво при 1,0840. От друга страна, поскъпването на долара е ограничено от дъната от вчера около 1.0650, а след това при важното ниво около 1,0625.

GBP/USD

След кратка корекция, британският паунд отново печели позиции спрямо долара. Двойката се намира в подножието ключовата съпротива при 1,5000, а при пробив над него, можем да очакваме тестване на върха от петък при 1,5052.

В случай, че лирата не успее да пробие текущите нива на съпротива, можем да очакваме, че предимството ще се завърне на страната на долара, а двойката ще се задържи в рамките на ценовия канал.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:37 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още