IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото под натиск на фона опасенията около дълговата криза в Гърция

Единната европейска валута се отдалечи от едноседмичния връх, които достигна в петък

11:15 | 21.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото под натиск на фона опасенията около дълговата криза в Гърция

Фундаментален коментар

Еврото изгуби част от позициите си спрямо кошница от основни валути, след като липсата на споразумение за дълга на Гърция поднови спекулациите, че страната може да фалира и да напусне еврозоната. В същото време щатският долар се възползва от слабостта на единната валута и спечели позиции, тъй като инвеститорите предпочетоха да пренасочат капиталите си към по-нискорискови активи.

Единната европейска валута се отдалечи от едноседмичния връх, които достигна в петък. Това се случи, след като вчера бе наредено на компании от публичния сектор в Гърция да прехвърлят свободните си парични резерви към централната банка, за да помогнат за облекчаването на паричния недостиг в страната. Атина е в процес на преговори с европейските си партньори и Международния валутен фонд за въвеждането на реформи, които са необходими, за да бъде освободена оставащата част от спасителния пакет. В случай, че не бъде постигнато споразумение, Гърция може да остане без свободен кеш и да не може да изплаща дълга си.

Опасенията около дълговата криза в Атина продължават да оказват натиск върху еврото. Анализаторите са на мнение, че периодичните поскъпвания на единната валута се използват от трейдърите за влизане на къси позиции от по-изгодни позиции.

Данните за икономическите очаквания на ZEW за Германия са основната новина от днес, която може да донесе потенциално сваляне на напрежението от еврото. Очакванията са, че показателят се е повишил до 56 през месец март, спрямо 54,8 през предходния месец.

Едно евро се разменя срещу 1,0660 долара, чертаейки най-ниските нива за деня.

Технически коментар

EUR/USD

От началото на новата седмица предимството е изцяло на страната на долара. Двойката отблъсна от съпротивата на низходящата тренд линия, заличавайки печалбите на еврото от изминалата седмица.

При продължаване на текущия низходящ тренд, можем да очакваме достигане на съпротивата при 1,0620, а след това цената вероятно ще се насочи към дъното от 13 март при 1,0461.

GBP/USD

Ралито на британския паунд срещна съпротивата на психологическото ниво около 1,5000. В петък лирата за кратко проби това ниво, но в крайна сметка завърши седмицата под него. По този начин предимството се завърна на страната на долара, оставяйки двойката в ценовия канал, в който тя се намира от втората седмица на месец март.

В случай, че текущото низходящо движение продължи, можем да очакваме тестване на подкрепата около 1,4800, а след това и на тази при 1,4710. При преминаване на тези две нива, вероятно ще станем свидетели на достигане на нови дъна около 1,4500.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още