IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загуби за долара след разочароващите данни за заетостта в САЩ

Песимистичната статистика увеличи спекулациите, че Фед ще се забави с повишаването на лихвените равнища

12:05 | 06.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Загуби за долара след разочароващите данни за заетостта в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В петък щатският долар беше подложен на масирани разпродажби, след като месечният доклад за добавените нови работни места в САЩ изненада неприятно инвеститорите. Публикуваните данни се разминаха сериозно с прогнозите на инвеститорите, увеличавайки спекулациите, че Федералният резерв ще се забави с повишаването на лихвените равнища.

Докладът за промяната в неселскостопанската заетост в САЩ, показа, че през месец март в икономиката са създадени 126 000 нови работни места. Това са най-слабите стойности от декември 2013 г. и в същото време са далеч от прогнозата за 245 000 позиции. Положителната нотка от пазара на труда беше свързана с почасовото заплащане, което се е увеличило с 0,3% през изминалия месец.

Данните за заетостта са поредния от серията индикатори, които сигнализират, че икономиката на САЩ изпитва известни затруднения при растежа си и поради тази причина Фед ще бъде по-предпазлив при вземането на решение за повишаване на лихвите. Очакванията на специалистите след петъчния доклад са, че можем да станем свидетели на почване на лихвите най-рано през месец септември.

Въпреки серията от по-слаби икономически данни от САЩ, които измениха очакванията за момента на повишение на лихвените равнища в страната, специалистите остават на мнение, че дългосрочните политики на централните банки на Европа и Япония, се разминават с тази на Фед.

В даден момент около края на текущата година или началото на следващата, Федералният резерв ще започне с процеса по плавно повишаване на лихвите, докато перспективите пред ЕЦБ и японската централна банка са, че те ще продължат с количествените улеснения. Поради тази причина пазарните специалисти са на мнение, че в по-дълъг период от време, предимството на долара ще се запази.

Едно евро се разменя срещу 1,0973 долара. Поради почивния ден в Европа, движението при двойката от началото на сесията остава в тесни граници.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

От 1 април насам еврото поднови възходящото си движение спрямо долара, достигайки до подножието на психологическото ниво при 1,1000. До момента единната валута проби това ниво на няколко пъти, но на дневна база не успява да се задържи над него.

Следващата по-сериозна съпротива пред еврото се намира около 1,1056, където е върхът от 26 март. От друга страна поскъпването на долара е ограничено от възходящата тренд линия, построена по дъната от средата на месец март.

GBP/USD

Британската лира прави нов опит за поскъпване, отправяйки се към психологическото ниво при 1,500. Двойката се консолидира в подножието на това ниво и остава в познатия рейндж на търговия. По-сериозно предимство паунда можем да търсим при изкачване над 1,500.

В случай, че двойката не успее да пробие това ниво, можем да очакваме завръщане на предимството на страната на долара и тест на подкрепата около 1,4700.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още