IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите са в очакване на данните за пазара на труда в САЩ

Според анализатори евентуалното поскъпването на доларa ще продължи въпреки моментните слабости

12:30 | 03.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите са в очакване на данните за пазара на труда в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар поевтиня спрямо йената и еврото в четвъртък, тъй като инвеститорите очакват данните, касаещи новосъздадените работни места в частния сектор в САЩ, които ще станат известни днес. Друга причина бяха и предстоящите празници, които отнеха част от ликвидността на пазара.

В случай че, обявените данни са по-добри от очакваното, Федералният резерв би имал предпоставки за повишение на лихвените нива още през юни тази година. Много от анализаторите обаче, очакват негативни резултати. Ако почасовото заплащане запише повишения и безработицата се понижи, това би ограничило загубите за долара. Независимо от резултатите, очакванията са, че пазарът няма да поеме към едностранна посока до следващата седмица, когато ликвидността ще се възвърне на нормални нива и пазарите по света ще заработят с обичайните темпове.

Доларът загуби позиции спрямо кошницата от основни валути. Зелените пари се обезцениха с 0,05%, като доларовият индекс DX, завърши на ниво от 97,54 пункта. Спрямо японската йена, движението на долара остана почти без промяна и приключи при 119,68. Единната валута записа увеличение до 1,0905, след като инвеститорите очакват незадоволителни данни за пазара на труда в САЩ.

Движението на британския паунд остана без съществени промени, като към момента се разменя за 1,4839 долара. Предстоящите парламентарни избори на Острова ограничават възходящото движение на валутата. Спекулациите, че Великобритания може да се раздели с Европейския съюз също оказват натиск на стерлинга.

Според анализатори евентуалното поскъпването на щатския долар ще продължи въпреки моментните слабости на валутата. За основен виновник се назова различието пред монетарните политики на САЩ и останалите водещи световни икономики. За разлика от политиките на еврозоната и Япония, където централните банки продължават с програмите си за количествени улеснения, имащи за цел да стимулират растежа, в САЩ вероятното повишение на лихвените нива през юни или до края на годината, би довело до ръст на щатската валута.

По-важните новини, които ще бъдат обявени днес са новосъздадените работни места в САЩ, с изключение на селскостопанския сектор. Очакват се още данни за почасовото заплащане на месечна база, както и равнището на безработица в страната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото достигна ниво от 1,0905 през вчерашната търговия. Към момента едно евро се разменя за 1,0876 долара. Инвеститори очакват данните, касаещи новосъздадените работни места в частния сектор в САЩ да бъдат незадоволителни, като това ще спомогне еврото ще направи опит да пробие трайно съпротивата при 1,1000.

Ако обаче американският пазар на труда се подобри значително спада на единната валута ще бъде налице.

GBP/USD

Британският паунд остана почти непроменен спрямо долара, като приключи вчерашната търговия на нива под 14-дневната пълзяща средна. Понижената ликвидност, а и предстоящите парламентарни избори по-скоро държат инвеститорите в готовност, но в момента са в предпазлива позиция.

Установеният рейндж между 1,4730 и 1,5000 се очаква да бъде нарушен трайно през май, когато ще бъде избран 56-ят парламент на Великобритания.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:10 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още