IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се понижи на фона на продължаващите преговори на Запада с Иран

Западните сили и властите от Техеран са все по-близко до достигането на консенсус

12:00 | 01.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът се понижи на фона на продължаващите преговори на Запада с Иран

Енергийни стоки

Натискът върху енергийните стоки продължи и през вчерашния ден, тъй като крайният срок за приключване на преговорите с Иран е почти настъпил. Западните сили и властите от Техеран са все по-близко до достигането на консенсус, който ще премахне ембаргото върху ирански петрол и ще освободи нови производствени количества във вече пренаситения световен пазар.

Разбира се тази стъпка се очаква да има негативен ефект върху цената на петрола. Именно поради тази причина и инвеститорите реагираха негативно на прогресиращите преговори, усещайки предстоящото увеличаване в производството.

В средата на миналата седмица станахме свидетели на силно възходящо движение при петрола. Този импулс в цената бе провокиран главно от решението на Федералния резерв да не повишава основния лихвен процент в САЩ, което донесе облекчение на инвеститори в различни краища на света.

Изявлението на официалния говорител на Саудитска Арабия, че страните от ОПЕК нямат намерение да понижават квотите си също продължава да тежи на пазара. Държавите от енергийния картел обосноваха своето решение с опасенията си, че рискуват да загубят пазарни дялове, ако намалят добива.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец май приключиха на ниво от 47.60 долара за барел. На графиката отдолу можем ясно да видим затрудненията на цената да пробие над бариерата от 53 долара за барел. През последните два месеца бяха направени повече от 5 опита за пробив над това ниво, от които нито един не бе успешен. В момента границата от 53 долара за барел е допълнително подсилена от намиращата се в непосредствена близост 89 – дневна движеща се средна. Все пак пробив над това ниво не е изключен, тъй като в близко бъдеще се очаква петролът да получи солидна подкрепа от началото на туристическия сезон и повишеното търсене на горива.

Ценни метали

Златото продължи с колебливото си представяне и във вторник. Благородният метал започна сесията със силно низходящо движение, което бе провокирано от негативната новина за увеличаващите се отрицателни залози срещу златото от големите хедж фондове. В по-късен етап от търговията златото успя да се възстанови като в крайна сметка приключи деня с минимално повишение в стойността си.

Фючърсите върху злато с доставка през месец април поевтиняха до 1 183,20 долара за тройунция.

Въпреки позитивното представяне на скъпоценния метал през последните две седмици на март, дългосрочната тенденция се запазва низходяща. Мнозина анализатори дори предвиждат повторен тест на дъното около 1 150 долара за тройунция, което към този момент продължава да бъде непосилна задача за мечките.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец май поевтиняха със 7,6 цента, или 0,5%, завършвайки търговията на ниво от 16.598 долара за тройунция. Суровината поскъпна с повече от 6% през първото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още