IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът увеличава печалбите си, насочвайки се към най-силното си тримесечие от 2008 г.

Зелените пари остават под върховете, до които достигнаха в началото на месеца

12:50 | 31.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът увеличава печалбите си, насочвайки се към най-силното си тримесечие от 2008 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар поскъпна спрямо кошница от основни валути във вторник и е на път да запише най-силното си представяне на тримесечна база от 6 години насам. Дългосрочното поскъпване на зелените пари се основава на различаващите се перспективи пред паричните политики на САЩ и останалите водещи икономики.

Доларът остава под върховете, до които достигна в началото на март, след като през последните няколко седмици изгуби част от спечеленото. Това се случи на фона на сигналите, че Федералният резерв ще бъде по-предпазлив при разглеждането си на икономическия растеж на САЩ.

Въпреки противоречивите коментари, очакванията на огромната част от специалистите са, че Фед все пак ще прибегне до плавно повишаване на лихвите по-късно през тази година. Текущата ситуация в САЩ е в ярък контраст с политиките на еврозоната и Япония, където централните банки продължават с програмите си за количествени улеснения, имащи за цел да стимулират растежа.

За приключващото през днешния ден първо тримесечие на годината доларът е поскъпнал с 8.8%, спрямо кошница от основни валути. Спрямо еврото, зелените пари са спечелили 10.8%, като основният натиск върху единната валута дойде от решението на ЕЦБ да стартира програма за количествени улеснения.

В понеделник в САЩ бяха публикувани няколко икономически новини, които изненадаха приятно пазара и подкрепиха долара. Единственото разочарование за инвеститорите беше докладът за личните разходи на американските домакинства през февруари, които отчетоха по-слабо от очакваното повишение.

По-слабите данни вероятно се дължат на студената зима в страната, която предизвика забавяне в икономиката през първото тримесечие. Голяма част от специалистите са на мнение, че през следващите месеци икономика ще се завърне на познатите си високи равнища, както се случи през изминалата година, когато зимата също беше изключително сурова.

По-важните новини, които ще бъдат изнесени днес, са свързани с данните за безработицата и потребителските цени в еврозоната, както и с потребителското доверие в САЩ.

Едно евро се разменя срещу 1,0785 долара, в близост до най-ниските стойности за деня.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Предимството за щатския долар се завръща все по-осезаемо през последните дни. Няколкото неуспешни опита на еврото да се изкачи над психологическото ниво при 1,1000, показаха, че корекцията при двойката е изчерпала своята сила, а подновяването на низходящия тренд вече е налице.

Най-близката подкрепа за цената се намира при 1,0650, а следващата около 1,0530. При преминаване на тези две нива, можем да очакваме тестване на дъното от 13 март при 1,0456. От друга страна, поскъпването на еврото е ограничено от съпротивата около 1,0880.

GBP/USD

Британският паунд поднови загубите си спрямо долара, насочвайки се към подкрепата при 1,4720. При преминаване на това ниво, можем да очакваме понижение до дъното от 18 март при 1,4630. Основната съпротива за британската лира продължава да се намира около психологическото ниво при 1.5000.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:20 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още