IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът стабилизира позициите си, ограничавайки разпродажбите от последните дни

Прибирането на печалбите може да продължи, тъй като наближава края на текущото тримесечие

12:50 | 25.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът стабилизира позициите си, ограничавайки разпродажбите от последните дни

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се задържа около достигнатото двуседмично дъно спрямо кошница от 10 основни валути в началните часове на деня. Слабото представяне на зелените пари се дължи на колебанията около момента, в който Федералният резерв ще започне да повишава лихвените проценти.

Публикуваните във вторник данни за потребителските цени в САЩ показаха, че те са се задържали на същото ниво, въпреки очакванията за понижение. Докладът е един от основните измерители за нивото на инфлацията в страната. През февруари потребителските цени са се увеличили с 0,2%, спрямо прогнозираните 0.1%, но на годишна база измерителят остана без промяна и поради тази причина пазарът реагира слабо на новината.

През последните няколко дни голяма част от инвеститорите затвориха дългите си позиции в долари, след като Фед измени позицията си относно повишението на лихвите в САЩ. По този начин зелените пари отстъпиха от многогодишните си върхове, губейки позиции спрямо всички основни валути.

Според специалистите прибирането на печалбите може да продължи, тъй като наближава краят на текущото тримесечие. Това вероятно ще даде допълнително предимство на еврото спрямо долара, смята Лий Джин Янг, макроанализатор във фонда за управление на активи Абърдийн.

Последните изнесени данни от Комисията за търговия на фючърси в САЩ се противопоставят на мнението на Джин Янг, показвайки, че спекулантите са увеличи мечите си залози спрямо еврото, откакто ЕЦБ стартира програмата си за обратно изкупуване на активи. Нетно късите позиции в евро се задържат на 2½–годишни върхове, което показва, че дългосрочните очаквания по-слабо евро остават.

Едно евро се разменя срещу 1,0950 долара, чертаейки върховете за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото продължава със силното си представяне спрямо долара, като възхода при двойката е ограничен от ключовата съпротива при 1,1000. В същото време цената успя да премине над низходящата тренд, построена по върховете от средата на декември насам. Задържане на двойката над тренд линията създава предпоставки за поскъпване на еврото, което може да изпрати двойката до следващото ниво на съпротива около 1,1200.

Въпреки сериозната корекция, в която се намира двойката в момента, дългосрочният низходящ тренд остава валиден.

GBP/USD

Опитът за поскъпване на долара във вторник беше ограничен от подкрепата около 1,4830. През днешния ден предимството се завърна на страната на паунда, който от своя страна поскъпна насочвайки се към тест на ключовата подкрепа при 1,5000.

При пробив над това ниво можем да очакваме повишение до 1,5055, а след това и до 1,200, в близост до 61.8%-та корекция на Фибоначи.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още