IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото продължава със силното си представяне спрямо долара

Щатските пари все още са под натиска на настроенията след срещата на Фед

11:22 | 24.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото продължава със силното си представяне спрямо долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В началните часове на днешната сесия еврото отчита съвсем леки загуби спрямо долара, след като през предходните две сесии отчете солидни печалби. Силното представяне на единната валута се дължи главно на оптимизма около възможностите за разрешаване на гръцката ликвидна криза. В същото време представянето на долара остава колебливо на фона на продължаващите противоречиви настроения от изминалата среща на Фед.

През вчерашния ден се проведе среща между министър-председателя на Гърция и германският Канцлер Ангела Меркел. Противно на очакванията, разговорите между тях са преминали в рамките на добрия тон, което дава надежда на инвеститорите, че двете страни ще продължат с търсенето на изход от създалата се ситуация в Гърция. Очакванията, че страната може да напусне еврозоната намаляха след вчерашната среща, но остават високи, тъй като Атина все още не е предоставила списък с икономически мерки, които да въведе, въпреки, че обеща да предостави такъв на кредиторите си още в края на миналия месец.

Спекулациите и очакванията след срещата на Федералния резерв на САЩ продължават да са сред основните теми и през новата седмица. Противоречивите сигнали на Фед успяха да спрат ралито на долара, каквато според някои анализатори, е била и основната цел на институцията. Промяната в „търпеливата“ позиция на Федералния резерв поставя под въпрос момента, в който ще се повишат лихвите. Инвеститорите са на мнение, че при подобна позиция на централната банка, покупката на долари не може да се прави единствено въз основа на лихвените очаквания, а трябва да се наблюдават и други фундаментални фактори.

По-късно днес в САЩ ще бъде публикуван важният икономически доклад за потребителските цени. Това е един от водещите индикатори, измерващи темпа на инфлация в страната и поради тази причина се очаква с повишен интерес. Прогнозите са, че инфлацията ще се повиши с около 0,1% през февруари, достигайки 1,7% на годишна база. В случай, че станем свидетели на стойности, разминаващи се значително с прогнозираните, това ще предизвика нова вълна от висока волатилност на пазарите.

Едно евро се разменя срещу 1,0940 долара, след като по-рано достигна връх при 1,0885.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото поскъпва уверено през последните дни, насочвайки се към психологическото ниво на съпротива при 1,1000. Преди да тества това ниво, цената трябва да се изкачи над низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на декември насам. При изкачване над 1,1000, можем да очакваме засилване на текущата корекция и поскъпване на еврото до 1,1090, а след това и при 1,1260.

Въпреки сериозната корекция, в която се намира двойката в момента, дългосрочният низходящ тренд остава валиден.

GBP/USD

В понеделник доларът направи опит за поскъпване, тествайки подкрепата около 1,4847, където се намира 23,6%-та корекция на Фибоначи. След като не успя да премине това ниво, предимството се завърна на страната на паунда, който от своя страна поскъпна насочвайки се към тест на ключовата подкрепа при 1,5000.

При пробив над това ниво, можем да очакваме повишение до 1,5055, а след това и до 1,5200, в близост до 61,8%-та корекция на Фибоначи.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още