IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът стабилизира позициите си в началото на новата седмица

Погледите на пазара ще бъдат насочени към днешното изявление на президента на ЕЦБ Марио Драги

11:03 | 23.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът стабилизира позициите си в началото на новата седмица

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар записа минимално поскъпване по време на азиатската сесия, опитвайки да стабилизира представянето си, след волатилните няколко дни от изминалата седмица. Коментарите на Федералния резерв от сряда предизвикаха съмнения относно момента на покачване на лихвените равнища в САЩ, а тази новина беше приета противоречиво от инвеститорите.

Високата волатилност на пазарите от последните три сесии се дължеше на коментарите на Федералния резерв на САЩ, че силното поскъпване на долара се е отразило негативно върху икономиката. По време на пресконференцията си, Джанет Йелън заяви, че растежът в износа на страната е намалял, а основната причина за това е скъпият долар. С коментари като този Йелън показа, че позицията на Фед е изменена и централните банкери вече ще се съобразяват с по-широк кръг от фактори при решението си за лихвените равнища.

Погледите на пазара ще бъдат насочени към днешното изявление на президента на ЕЦБ Марио Драги пред Европейската парламентарна комисия, относно Гърция и напредъкът по програмата за количествени улеснения.

Другото важно събитие от деня ще бъде свързано с визитата на гръцкия министър-председател Алексис Ципарис в Германия, където той ще се срещне с Ангела Меркел. В петък Меркел заяви, че Гърция ще получи свежи пари за справяне с паричната криза, след като кредиторите одобрят подробния списък с реформи, които са обещани, но до този момент не са предоставени от Атина.

През последните седмици официални лица от Брюксел, Берлин и ЕЦБ открито признаха за риск Гърция да напусне еврозоната. Поради тази причина днешната среща между Ципарис и Меркел ще бъде наблюдавана внимателно за признаци за затвърждаване или раздалечаване на позициите на двете страни.

Едно евро се разменя срещу 1,0800 долара, след като по-рано достигна връх при 1,0885.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото спечели позиции в петък, затвърждавайки започналата на 15 март корекция. При продължаване на възхода на единната валута, можем да очакваме тестване на изходящата тренд линия, построена по върховете 16 декември насам.

Следващото важно ниво при еврото по пътя нагоре се намира около психологическото 1,1000. От друга страна, най-близката подкрепа за двойката се намира около 1,0650.

GBP/USD

Високата волатилност при двойката се запазва. В началните часове на търговията, британският паунд направи пореден неуспешен опит да се изкачи над ключовата съпротива при 1,5000.

Предимството се завърна на страната на долара и цената се насочи към подкрепата при 1,4845, където е 23,6%-та корекция на Фибоначи. При преминаване на това ниво, можем да очакваме продължаване на низходящото движение и нов опит за достигане дъното от 18 март при 1,4632.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:00 | 23.03.15 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още