IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът възстанови загубите, натрупани след срещата на Фед

Инвеститорите претеглиха отново думите на Джанет Йелън и зелените пари заличиха по-голямата част от натрупаното отстъпление

13:10 | 20.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът възстанови загубите, натрупани след срещата на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар изтри по-голямата част от загубите, които отчете в сряда. Срещата на Федералния резерв на САЩ донесе неочаквани новини за пазарните участници и те реагираха бурно, заличавайки над 3% от стойността на долара. През вчерашния ден инвеститорите претеглиха отново думите на Джанет Йелън и зелените пари заличиха по-голямата част от натрупаните загуби.

След два дни на бурни движения, тази сутрин пазарите са спокойни. Голяма част от специалистите са на мнение, че коментарите на Джанет Йелън, както и позицията, която тя зае, са били очаквани. Прекомерното поскъпване на долара през последните месеци не е по вкуса на Фед и именно поради тази причина институцията ще направи опит да го обезцени, смятат анализаторите.

Седмичните данни за молбите за помощи за безработица в САЩ отчетоха минимално повишение спрямо предходния период, достигайки 291 000. Реално изнесените стойности са по-ниски от прогнозата на специалистите за 295 000 молби, затова докладът беше приет с оптимизъм от пазара.

Друга важна новина дойде от Япония, където председателя на местната централна банка Харухико Курода, коментира, че ще се придържа към заложената инфлационна цел от 2%. Курода заяви, че в случай, че текущата програма за количествени улеснения не постигне желаните резултати, тя може да бъде продължена. Запазването на позицията на Японската централна банка беше очаквано от пазара и не даде отражение върху представянето на йената.

Едно евро се разменя срещу 1,0670 долара, близо до нивата на отваряне от днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Рейнджът на движение при двойката тази сутрин остава изключително тесен. Цената се консолидира около 1,0670, а в случай, че еврото се изкачи над 1.0750, можем да очакваме потвърждаване на започналата на 15 март корекция.

Следващата важна съпротива за двойката се намира при низходящата тренд линия, построена по върховете от 16 декември насам. Въпреки текущия опит за поскъпване на еврото, дългосрочното предимство се запазва на страната на долара.

GBP/USD

Неуспешният опит на британския паунд да се изкачи над 1,5000, върна предимството на страната на долара, а цената се насочи към тест на подкрепата при 1,4720. В случай, че двойката се понижи под това ниво, можем да очакваме тестване на дъното при 1,4632 и продължаване на низходящия тренд.

При задържане на двойката над 1,4720, вероятно ще станем свидетели на краткосрочна корекция в полза на лирата, а най-близкото ниво на съпротива се намира при 1,4845, където е 23,6%-та корекция на Фибоначи.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още