IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото прави опит да възстанови част от загубите от последните дни

Pязкото поскъпване на долара не е по вкуса на Федералния резерв, смятат експерти

13:00 | 12.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото прави опит да възстанови част от загубите от последните дни

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

По време на азиатската сесия еврото достигна ново 12-годишно дъно спрямо долара, но през последните часове ставаме свидетели плах опит за печалби на единната валута. Стартиралата програма за количествени улеснения на ЕЦБ от началото на седмицата, предизвика сериозни разпродажби за еврото, увеличавайки спекулациите, че през идните месеци валутата ще достигне паритет с долара.

Макроикономическите новини от последните дни изглеждат остават на заден план за инвеститорите. В Европа вниманието е насочено към започналата в началото на седмицата програма за количествени улеснения, докато в САЩ инвеститорите все още коментират изключително силния доклад за заетостта от петък, който увеличи очакванията, че Фед ще повиши лихвите през следващите месеци.

Различието в политиките на централните банки на ЕЦБ и Федералния резерв, както и историческото понижение доходността по облигациите в еврозоната, доведе до сериозно поевтиняване на еврото спрямо долара.

Движенията при валутната двойка EURUSD от последните дни, предизвика редица коментари, че двете валути ще достигнат до паритет, или казано по друг начин, обменният курс между тях ще бъде 1,000. Подобен сценарий е възможен, тъй като макроикономическите предпоставки са за дългосрочно слабо евро и силен долар.

В същото време обаче рязкото поскъпване на долара не е по вкуса на Федералния резерв и анализаторите са на мнение, че институцията ще вземе мерки, за да ограничи ралито на зелените пари.

Едно евро се разменя срещу 1,0600 долара, след като по-рано отчете ново дъно при 1,0493.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Потъването на еврото за момента е преустановено, след като цената се оттласна от подкрепата при 1,0500. От започналите масови разпродажби на 25 февруари до днес, единната валута е изгубила 6,5%, от стойността си.

Опитът за корекция в полза на еврото от днес ,е подкрепян и от техническия индикатор RSI, който се намира в състояние на свръхпродажба от 3 март насам. В случай, че корекцията стане факт, можем да очакваме повишение на цената до около 1,0750, а след това и до 1,1000.

Предпоставките за достигане до паритет при двойката през текущата година остават налице.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:04 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още