IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментарите на Драги потопиха еврото до още по-ниски нива

Единната валута продължава да е подложена на натиска и от постоянната несигурност около Гърция

12:31 | 11.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Коментарите на Драги потопиха еврото до още по-ниски нива

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото продължава с рязкото си поевтиняване, след като тази сутрин достигна поредно 12-годишно дъно спрямо долара. Изявлението на Марио Драги, както и стартиралата в понеделник програма за количествени улеснения на ЕЦБ са сред основните фактори, водещи след себе си масови разпродажби. Същевременно въпросителните около Гърция усилват натиска върху единната валута.

По-рано днес Марио Драги направи изявление, в което заяви, че икономиката в еврозоната е в процес на силен растеж, а количествените стимули ще имат за цел да го засилят. Драги допълни, че ще се работи в посока на промяна при регулациите на търговските банки, за да може средствата от количествените улеснения да бъдат усвоени по най-добрия начин.

В понеделник Европейската централна банка започна да печата пари, с които изкупува държавен дълг. Целта на институцията е да стимулира растежа и да повиши инфлацията в еврозоната, която се намира на отрицателни равнища. Този ход на ЕЦБ доведе до спад по доходността на облигациите на почти всички страни от еврозоната, които достигнаха до рекордно ниски нива.

Специалистите коментираха, че текущата програма за количествени улеснения, води до сериозен приток на пари, но с разширението на програмата можем да станем свидетели на съществен отлив на капитали от Европа, което ще бъде негативно за растежа.

Единната валута продължава да е подложена на натиска от постоянната несигурност около Гърция, която продължава да се намира в състояние на безизходица. По-късно днес в Брюксел преговорите с кредиторите ще бъдат подновени. Спекулациите, че Гърция може да напусне еврозоната се увеличиха рязко през последните дни, въпреки предупрежденията на повечето финансови министри от региона, които настояват подобен сценарий да бъде избегнат.

Едно евро се разменя срещу 1,06400 долара, в близост до дъната за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото продължава да потъва рязко надолу. Следващата сериозна подкрепа за единната валута се намира около 1,0500, където е дъното от месец март 2003 г. Продължаващото поевтиняване на еврото изпрати техническият индикатор RSI до 16,73, което е най-ниското му ниво от 4 септември насам. Рязкото еднопосочно движение увеличи значително предпоставките за корекция в полза на еврото, която може да доведе до минимално поскъпване на еврото.

Силата на низходящия тренд, започнал през май 2014 г., създава предпоставки пред долара за достигане до паритет спрямо еврото през текущата година.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Ама защо плачем, вместо да се радвами и да празнувами. Нали това беше ЕДНИЧКАТА ЦЕЛ на количествените улеснения. Да бъде избегнато навлизането в толкова страшната дефлационна спирала. Сега, когато целта е постигната, при това с такъв незабавен и категоричен успех е крайно време да започнем да гърмим шампанското.Или да вземе спадащото в момента злато. Нима това не е резултат, както винаги до сега е било от ДОБРИТЕ макроикономически данни от САЩ?! Народе, не тъгувай, радвай се празнувай. Положението е чудесно както при нас, така и при нашите партньори. Или вече забелязахте колко много сте прекалили и чак такава тъпотия не ви се иска да пишете отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още