IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът продължава да поскъпва, изкачи нов 12-годишен връх спрямо еврото

Силното представяне на зелените пари вероятно ще продължи на фона на спекулациите около паричната политика на Фед

12:38 | 10.03.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът продължава да поскъпва, изкачи нов 12-годишен връх спрямо еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

След кратката почивка в понеделник, през днешния ден доларът продължава с изключително силното си представяне спрямо еврото и йената, записвайки нови многогодишни върхове. Основната причина за ралито на зелените пари остава същата – дивергенцията в паричните политики и икономическите условия между САЩ от една страна, и Европа и Япония от друга.

Основната дискутирана тема през последните дни продължава да бъде изключително силният доклад за заетостта в САЩ, който повиши спекулациите, че Федералният резерв ще повиши лихвите по-рано от очакваното. Силното представяне на долара вероятно ще продължи, а повече светлина около бъдещата парична политика на Фед се очаква да бъде дадена по-късно през месеца, когато ще се проведе срещата на институцията.

В момент, в който инвеститорите очакват скорошно повишение на лихвите в САЩ, Европейската централна банка се намира на точно противоположния полюс. В понеделник институцията стартира кампанията си по обратно изкупуване на облигации, което доведе до понижение на доходността на облигациите от Германия и други ключови за региона икономики. Изпълнението на програмата от страна на ЕЦБ ще продължи над една година като през този период в еврозоната ще бъдат налети над 1 трлн. долара.

Поскъпването на долара и перспективите за повишение на лихвите в САЩ доведоха до натиск върху развиващите се пазари и до сериозни загуби за валутите на тези икономики. Разпродажбите бяха поведени от бразилския реал и турската лира, които търпят сериозни загуби през последните две седмици.

Едно евро се разменя срещу 1,0750 долара, в близост до дъната за днес. В същото време йената поевтиня до 121,85 за долар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Доларът поднови движението си спрямо еврото, насочвайки се уверено към следващото по-сериозно ниво на подкрепа при 1,0720, където се намира дъното от август 2003 г. В случай, че това ниво бъде преминато, можем да очакваме още по-силно понижение до 1,0465.

Рязкото поскъпване на зелените пари изпрати техническият индикатор RSI до 19,35, което е най-ниското му ниво от 22 януари насам, когато станахме свидетели на последната по-сериозна корекция в полза на единната валута. При корекция, можем да очакваме минимално поскъпване на еврото и достигане на нивата около 1,1000, а след това и тези около 1,1200.

Силата на низходящия тренд, започнал през май 2014 г., създава предпоставки пред долара за достигане до паритет спрямо еврото през текущата година.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto
преди 9 години
Лично аз не очаквах долара да пробие 1.22-1.20, там по моята графика се падаше 50 процентната, която долара последователно се опита да пробие през 2008, 2010 и 2012 година.61,8 ми идва нейдее към 1.12, съвсем не чаках пробив и на това ниво. Сега ситуацията изглежда като свободно падане за еврото. Не споделям оптимизма на Лусиен за вечно силния долар. По простата причина, че рано или късно листът се обръща, убеден съм, че след време ще имаме огледална графика на настоящата. Освен това според мен Щатите не са излезли от кризата. Всички тия положителни новини са на глинени крака. Бум на кредитирането, прегряване на автомобилния им пазар и доста други. А на борсата пък надуват балон с акциите. Отделно силен долар, силна дефлация, още по-свито потребление, а от там и нова безработица. Инак скъпия долар е идеален за Щатите да напазарят евтино каквото им трябва по света и у нас :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
draifuss
преди 9 години
Аз Ви четох внимателно и съм много благодарен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
honaniga
преди 9 години
Мисля, че инвесторите вече писаха и продължават да пишат. Щатите спряха количествените улеснения. В Европа тепърва започват. Плюс очаква се в началото на лятото ФЕД да вдигне основната лихва. Всички са се настроили за това и на Wall Street ще има сериозни корекции. Според някои до 40%. Но може и ФЕД пак да се върне на нулата. Не виждам кой би нарушил статуковото на долара като световна валута. Може би еврото, но ако го използваха само немско говорящите и Холандия. Ако искаш по подробни доводи, ще трябва да се поровиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
VicKing
преди 9 години
Като говориш за реалност, обясни какво точно я определи като такава.., щото аз икономически доводи за това явление нямам. Ти вероятно имаш, сподели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
honaniga
преди 9 години
Прав си. Коментарите на някои във форума са продиктувани от това, че много им се иска, но не могат и така бягат от реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
lyusien
преди 9 години
Много хора го чакат да фалират вече по-вече от 50 години И интересното е че че не губят ентусиазъм в чакането Днес доларът постигна паритет със швеицарския франк Паритетът на доларът с еврото е въпрос на време Не много дълго време Валутната воина маи приключи Сега започва истинското състезание между отделните икономически зона Решаващи ще бъдат - ПАЗАРЪТ И ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА както и иновациите марките и добрата реклама Преди една година написах в Инвестор че започва ерата на силния долар и движението му към паритет с еврото Много специалисти и икономически коментатори ми се усмихваха подиграваха и ми писаха минусчета Сега вече спряха да го правят Съветвам ги да ме четат по внимателно Може да им е от полза и да спечелят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
redcretin
преди 9 години
Някой май ги чакаше да фалират ... ще почака :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още