IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подем за долара след отличните макроданни от САЩ

Готовността на Фед да повиши лихвите дава ясно предимство на притежателите на щатски долари

13:30 | 09.03.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Подем за долара след отличните макроданни от САЩ

Щатският долар отчете силно поскъпване в петък, което се дължеше на изненадващо силните данни за заетостта в САЩ през месец февруари. Оптимистичният доклад покачи очакванията, че Фед може да повиши лихвените проценти по-рано от очакваното.

Изнесените в петък данни от Министерството на труда на САЩ показаха, че икономиката е добавила 295 000 работни места през февруари, надхвърляйки сериозно прогнозата за 240 000 нови работни места. Публикуваните стойности отбелязаха най-дългия период на прибавяне на над 200 000 позиции на месец от 1994 г. насам. В същото време безработицата в страната се понижи до 5,5%, което е най-ниското ниво от месец май 2008 г.

Отличните данни за състоянието на пазара на труда отвъд Океана насочиха вниманието към Федералния резерв на САЩ. Специалистите коментираха, че е време централните банкери да премахнат думата „търпелив“ от позицията си и да дадат насока на пазарните участници за момента, в който ще бъдат повишени лихвените проценти. Силните данни за пазара на труда върнаха на дневен ред очакванията, че Фед може да повиши лихвите през юни, но по-голямата част от специалистите запазват позицията си, че по-вероятният период за промяна в лихвената политика е в края на текущата година.

Готовността на Фед да повиши лихвите дава ясно предимство на притежателите на щатски долари, тъй като ЕЦБ, Японската централна банка, както и много други централни банки продължават да наливат пари в икономиките си. Различните политики на Фед и останалите банки по света води засилване на предимството на долара в дългосрочен план. Поскъпването на зелените е ясно изразено и спрямо основни валути като йената, еврото и паунда.

В началото на годината прогнозите на специалистите бяха, че през 2015 г. двойката EURUSD ще се движи в диапазона 1,1000-1,2000, но само два месеца по-късно, вероятността за достигане на паритет през следващите месеци е съвсем реална.

Едно евро се разменя срещу 1.0880 долара, след като в началните часове на азиатската сесия отчете дъно при 1,0820.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото поскъпва минимално през днешния ден, след като записа 7 поредни отрицателни сесии и потъна под психологическото ниво при 1,1000. По-сериозни нива на подкрепа за двойката има при 1,0720, а след това при 1.0465, където се намират дъната от август и март 2003 г.

Рязкото поскъпване на зелените пари изпрати техническият индикатор RSI под 30, което е сигнал за обръщане на текущия тренд. При корекция, можем да очакваме минимално поскъпване на еврото и достигане на нивата около 1,1000, а след това и тези около 1,1200.

Силата на низходящия тренд, започнал през май 2014 г., създава предпоставки пред долара за достигане до паритет спрямо еврото през текущата година.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 9 години
Политиката на ЕЦБ на отрицателни лихви по депозитите на големите инвеститори и отрицателна доходност по държавните облигации на държавите от ЕС насочва паричните потоци към ЩАТСКИЯ ДОЛАР. Проблем на ЕС е ниския курс на рублата, който е бариера за европейските стоки и налага понижение на курса на еврото! ЕС сам си създаде проблема с Русия и Украйна и сега бере плодовете на собствената си недълновидна политика!Интересно е да се наблюдава и поведението на юана.Високия му курс спрямо $ говори за нова политика на пренасочване на китайския износ към собствения пазар.Не идва ли краят на евтините китайски стоки и опит за налатане на юана като световно разплащателно средство?В близко бъдеще скъпия долар ще издърпа и останалите вързани за него валути, защото инвеститорите напускат панически потъващият кораб на ЕВРОЗОНАТА!ИДВА ДЕНЯТ В КОЙТО НЕ НЯКОЙ ДРУГ , А ГЕРМАНИЯ ЩЕ Е ТАЗИ КОЯТО ЩЕ НАСТОЯВА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕС. ЖАЛКО НО ТОВА Е ИСТИНАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 9 години
Увеличаването на лихвите води до инфлация която намалява покупателната способност и крайното търсене тоест следва преразпределение и т.н. описал съм основното - http://darikfinance.bg/***/113042?&order=asc#commentsПроблема е ,че неискат да преразпределят и се почва с забрана на офшорките Моята идея е преразпределение но не за да се плащат лихви по дълговете или безразборни соц.помощи ,а за да се справим с планетарните катастрофи - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 Доклада на ООН е грешен - http://***.greentech.bg/?p=21201 - 50 трилиона са но до 2030год. тоест 6% от световният БВП на година трябва да се инвестира в определени неща за да се избегне енергийната и екологична катастрофи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231 Имам идеи как да се подържа безработицата до 3% ,и предложението на ООН за 4 - дневна раб.седмица е за накрая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
nobel
преди 9 години
Не четете тази статия, защото е тотално погрешна и подвеждаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още