IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът затвърди позициите си след силни икономически новини от САЩ

Еврото става все по-нестабилно, след като и вторият кръг от преговори между Гърция и кредиторите се провали

12:20 | 20.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът затвърди позициите си след силни икономически новини от САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар поскъпна спрямо кошница от десет основни валути в четвъртък на фона на публикуваните силни макроикономически новини отвъд Океана. В същото време еврото става все по-нестабилно, след като и вторият кръг от преговори между Гърция и европейските кредитори се провали.

Изнесени седмични данни за молбите за помощи за безработица в САЩ, показаха, че подадените заявления са намалели до 283 000, което е значително по-малко от прогнозираните от специалистите нива. Поредният силен доклад за щатската икономика отново повдигна въпроса за лихвените нива в страната. Спекулациите, че Федералният резерв ще започне да повишава лихвите се увеличават все повече с всяка една добра новина, идваща от САЩ. В случай, че станем свидетели на поредица силни данни през следващите месеци, Фед може да повиши лихвите по-рано от края на тази година, каквито са текущите очаквания.

Еврото започна постепенно да губи позиции, след като споразумение между Гърция и европейските кредитори все още липсва. В четвъртък преговорите претърпяха нов сериозен провал, след като Германия отказа предложението на Атина за 6-месечно удължаване на текущата спасителна програма, изтичаща на 28 февруари. Финансовите министри ще заседават за пореден път днес, а надеждите за сделка отново са големи. Според информационната агенция Reuters, гръцките управляващи ще отстъпят от исканията си и ще бъдат по-склонни да приемат първото предложение направено от европейските финансови министри миналия понеделник.

Едно евро се търгува срещу 1,1330 долара, след като по-рано днес единната валута се понижи до най-ниското си ниво за тази седмица.
 
ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Щатският долар поскъпва спрямо еврото за трети пореден ден, но рейнджът на движение при двойката продължава да бъде изключително тесен. Най-близката подкрепа за двойката се намира около 1,1275, а в случай, че цената се понижи под тези нива, можем да очакваме по-сериозно поскъпване на долара и засилване на волатилността при двойката.

До момента, в започналия от началото на май 2014 г. дългосрочен низходящ тренд, еврото направи няколко корекции, най-голямата, от които беше в размер на 2,39%, а това се случи в периода 8-15 декември. При текущата корекция еврото успява да възстанови 2,52% от стойността си и в случай, че цената се изкачи над 1,1500, можем да очакваме по-сериозно стабилизиране на еврото около тези нива.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
глуссти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още