IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото остава слабо в очакване на развръзка около преговорите за дълга на Гърция

Ситуацията в Атина вероятно ще доведе до сериозни промени във валутните пазари

16:27 | 10.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Еврото остава слабо в очакване на развръзка около преговорите за дълга на Гърция

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

От началото седмицата пазарите остават относително спокойни. Еврото продължава със слабото си представяне спрямо долара на фона на липсата на развръзка около преговорите за изплащането на дълга на Гърция. В същото време пазарите в Азия бяха притеснени от изненадващите данни за инфлацията в Китай, която достигна до 5-годишно дъно.

Инвеститорите продължават да следят отблизо ситуацията в Гърция, тъй като започналите преговори между Атина и представители на Европейския съюз не дават резултат. Централна точка в преговорите между 2-те страни е начинът, по които Гърция да изплаща огромния дълг, които има към своите кредитори. За момента изходът от преговорите не е ясен, тъй като Германия, която е основен кредитор на Атина, няма никакво намерение да прави нов компромис по отношение намаляване на дълга. В същото време гръцките представители не са склонни да продължават по текущия план на погасяване, което означава, че позициите на 2-те страни се разминават значително.

Неясният изход от водените преговори за съдбата на Атина кара инвеститорите да се въздържат от интервенции на пазара и поради тази причина цената на еврото остава сравнително константна от началото на седмицата. Очакванията на анализаторите са, че през следващите дни ще видим сериозно раздвижване при единната валута и то ще се дължи на предстоящите събития в Гърция.

В същото време пазарните участници в Азия бяха неприятно изненадани от икономическите данни от Китай. Инфлацията в страната се е забавила до най-ниското си ниво от 5 г. насам. Тази новина породи сериозни спекулации, че централната банка на страната ще увеличи икономическите стимули към икономиката.

Едно евро се разменя срещу 1.1290 долара, понижавайки се до най-ниските нива за днес. GBPUSD се намира при 1.5220, в близост до нивата на отваряне за днес. В същото време един долар се разменя за около 119.00 йени, образувайки най-високите нива за днес.
 
ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Тази сутрин цената се понижи под 1.1300, насочвайки се към подкрепата при 1.1275. В случай, че и това ниво бъде пробито, можем да очакваме още по-сериозно понижение до около 1.1200. Дългосрочният низходящ тренд остава валиден, а корекцията в полза на еврото, която наблюдаваме от средата на януари насам, изглежда е изгубила своята сила, което създава предпоставки за ново силно еднопосочно движение за долара.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
аз съм long там за вас не знам, хубаво е всички да си мислят, че еврото ше изчезне или,че ше стане 20 стинки ....... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
ахам а след рзавръзката от слабо ще премине в немощно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още