IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът задържа печалбите, които натрупа след силния доклад за заетостта в САЩ

Ситуацията на напрегнати отношения между Гърция и ЕC се отразява изключително лошо върху еврото

13:00 | 09.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът задържа печалбите, които натрупа след силния доклад за заетостта в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар започна новата седмица без сериозни движения след ралито, което записа в петък. Силният доклад за промяната в неселскостопанската заетост в САЩ предизвика вълна от оптимизъм на пазара, която оказа сериозна подкрепа на зелените пари. В същото време фокусът на инвеститорите в Европа, остава насочен към Гърция, която потвърди, че отхвърля международната спасителна програма.

Силният петъчен доклад за промяната в неселскостопанската заетост в САЩ показа, че през месец януари в икономиката са били създадени 257 000 нови работни места, спрямо прогноза за създаване на 231 000. Публикуваните стойности вдъхнаха нова доза оптимизъм за щатската икономика и увеличиха спекулациите, че Федералният резерв ще прибегне до увеличаване на стимулите си в края на годината. Тези очаквания се отразяват положително на долара, тъй като по традиция по-високите лихви водят до повишаване на интереса към зелените пари.

През новата седмица фокусът на инвеститорите е изцяло насочен към Гърция, след като министър-председателят Алексис Ципарис заяви за пореден път, че подобряването на условията по спасителния план на страната е единствения изход за страната. Новото правителство в Атина отказа да спазва текущата програма и да изплаща своя дълг, докато той не бъде преструктуриран отново.

Ситуацията на напрегнати отношения между Гърция и Европейския съюз се отразява изключително лошо върху еврото. Доверието към единната валута ще остане ниско, докато не стане ясно как ще се процедира с Атина, а предпоставките са, че развръзка с гръцката дългова криза няма да има скоро. Поради тази причина по-голямата част от анализаторите са на мнение, че еврото ще остане слабо в близко бъдеще, а всички опити за негово поскъпване ще бъдат използвани от инвеститорите за отваряне на нови позиции срещу единната валута на по-добри цени.

Едно евро се разменя срещу 1,1315 долара, задържайки се около нивата на отваряне за днес. GBPUSD се намира при 1,5220, което е близко дъната от тази сутрин. В същото време един долар се разменя за около 118,50 йени, чертаейки най-ниските стойности за деня.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Щатският поскъпна рязко спрямо еврото, след като в петък цената се доближи до психологическата съпротива при 1,1500. През днешния ден зелените пари се задържат около подкрепата при 1,1300, а в случай, че низходящото движение продължи, можем да очакваме достигане до 1,1275.

Дългосрочният низходящ тренд остава валиден, а корекцията в полза на еврото, която наблюдаваме от средата на януари насам, изглежда е изгубила своята сила, което създава предпоставки за ново силно еднопосочно движение за долара.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:34 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още