IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийският долар потъна до 6-годишно дъно

Според анализатори стоковите валути, като австралийската и новозеландската, ще продължат да се обезценяват

13:30 | 03.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралийският долар потъна до 6-годишно дъно

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Австралийският долар се срина до най-ниското си ниво от май 2009 г., след като централната банка изненадващо намали основния си лихвен процент. В същото време щатският долар продължава с противоречивото си представяне на фона на слабите макроикономически новини от началото на седмицата.

Дългосрочните очаквания за поевтиняване на австралийския долар бяха засилени, след като на вчерашното си заседание централната банка взе решение да намали лихвените проценти до 2,25% спрямо предходните 2,5%. Силното поевтиняване на стоките като цяло, оказаха силен натиск върху австралийския долар, тъй като основният двигател на икономиката на страната е свързан предимно с износа на ключови суровини.

Поради тази причина очакванията за икономическия растеж на Австралия през последните месеци бяха силно занижени, но решението на централната банка да понижи лихвите все пак изненада голяма част от пазарните участници и доведе до сериозно поевтиняване на местния долар.

Очакванията на анализаторите са, че стоковите валути като австралийски и новозеландски долар ще продължат да се обезценяват. При стабилизиране в цените на стоките и тенденция за по-трайно поскъпване, можем да очакваме и по-силно представяне на стоковите валути, но при създалата се текуща тенденция на обезценяване на стоките, перспективите пред австралийския и новозеландския долар не са добри, допълват анализаторите.

Противоречивите икономически новини от САЩ от края на миналата седмица и началото на тази, доведоха до слабо поевтиняване за щатския долар. Зелените пари отстъпиха минимално спрямо еврото, но прогнозите на специалистите са, че слабостта в икономическите показатели на САЩ е временно явление и няма причина за безпокойство. Съмненията около здравето на водещата световна икономика могат да се потвърдят или разсеят в петък, когато ще бъде публикуван важният месечен доклад за промяната в неселскостопанската заетост за месец януари.

Едно евро се разменя срещу 1,1340 долара, задържайки се около нивата на отваряне за днес. GBPUSD се намира при 1,5030 и също се намира в близост до нивата, на които започна деня. В същото време един долар се разменя за около 117,40 йени, а двойката AUDSD се намира при 0,7672.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

През последните дни еврото стабилизира позициите си, задържайки се в тесен рейндж на търговия. Единната валута е в процес на постепенно поскъпване, след като достигна ново 11-годишно дъно спрямо долара при 1,1097.

В случай, че текущият възходящ импулс се запази, можем да очакваме тест съпротивата около 1,1600. Въпреки текущото поскъпване на еврото, низходящият тренд остава валиден и в дългосрочен период предимството остава на страната на долара.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
eboyanov
преди 9 години
http://***.benchmark.bg/analysis_item.php?id=318кой от къде копира???????????!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още