IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената поскъпна след решението на централната банка да не увеличава стимулите

Ходът разочарова част от инвеститорите и доведе до поскъпване за японската валута

13:40 | 21.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената поскъпна след решението на централната банка да не увеличава стимулите

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Йената поскъпна спрямо долара по-рано днес, след провелата се среща на Японската централна банка, на която стана ясно, че институцията ще се въздържи от разширяване на програмата си за количествени улеснения. В същото време еврото стабилизира позициите си през последните дни, а погледите на инвеститорите са насочени към утрешната среща на Европейската централна банка (ЕЦБ), която се очаква да въведе масивна програма за икономически стимули.

От завършилото заседание на Японската централна банка стана ясно, че институцията няма да разширява масивната си програма за количествени улеснения, която стартира през октомври. Решението на централните банкери разочарова голяма част от инвеститорите, които очакваха реакция на фона на новите прогнози за по-сериозна дефлация в страната, причинена от ниските цени на петрола, както и по-слаб икономически растеж.

Решението на централната банка да не увеличи стимулите разочарова част от инвеститорите и доведе до поскъпване за йената. От друга страна този ход на банката доказа, че тя следва предварително начертана програма и не се отделя от нея при подобна промяна на някои фундаментални фактори.

С наближаването на най-важното събитие през тази седмица, а именно срещата на ЕЦБ, се увеличават и спекулациите около крайния изход от нея. Срещата ще се проведе в четвъртък, а резултатите от нея ще станат ясни около 15:30 часа българско време. Най-широко разпространеното очакване на инвеститорите е, че ЕЦБ ще въведе нова програма за количествени улеснения.

Дали и с колко ще поевтинее еврото след един подобен ход на банката ще стане ясно, едва след оповестяването на условията и начините, по които ще действа новата програма. Анализаторите предупреждават, че в текущата цена на еврото вече е калкулиран бъдещия ход на ЕЦБ и при самото оповестяване на програмата едва ли ще станем свидетели на сериозни загуби за единната валута.

От друга страна в случай че европейската банка не въведе стимули изобщо, или ги отложи за по-късен период, това може да доведе до непредсказуемо поскъпване на еврото.

Едно евро се разменя срещу 1,1570 долара, а търговията днес остава в сравнително тесен рейндж от около 40 пипса. GBP/USD се намира около 1,5100. В същото време един долар се разменя за около 117,70 йени, в близост до най-ниските нива за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката се стабилизира в подножието на 1,1600, задържайки се около тези стойности за трети пореден ден. Рейнджът на търговия от началото на седмицата остава тесен, на фона на очакваната среща на ЕЦБ.

В случай, че доларът поднови низходящото си движение, текущата най-близка подкрепа ще бъде около 1,1500, а след това и при дъното от 16 януари при 1,1458. От друга страна, основната съпротива за двойката се намира около 1,1650, а следващата е около 1,1850.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още