IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се завърна към печалбите

Фокусът на пазара е насочен към макроданните от изминалата седмица

13:00 | 12.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът се завърна към печалбите

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар започна колебливо новата седмица, но по време на европейската сесия успя да излезе на положителна територия, записвайки печалби спрямо кошница от десет основни валути. Притесненията на пазарните участници през днешния ден са насочени предимно към противоречивите печалби на Wall Street от петък въпреки публикувания силен доклад за заетостта в САЩ, както и към продължаващото поевтиняване на петрола.

Изнесеният месечен доклад за промяната в неселскостопанската заетост на САЩ за месец декември остави противоречиво настроение сред инвеститорите. Данните за 252 000 добавени нови работни позиции надминаха прогнозите на анализаторите като същевременно това беше 11-ти пореден месец, в който показателят се разширява с над 200 000.

От друга страна обаче стойностите са намалели значително, спрямо предходния доклад, когато отчетоха ръст с 353 000. Разликата от близо 100 000 работни места е най-големият месечен спад от 2006 г. насам, като именно това обърка част от инвеститорите.

Данните за пазара на труда на САЩ, както и скорошните изказвания на различни официални лица от Фед доведоха до ново изместване на очакванията относно момента, в който централната банка ще стартира повишение на лихвените. Спекулациите са, че повишението на лихвите може да започне не по-рано от третото тримесечие на тази година. Обновените настроения не успяха да окажат значителен натиск върху долара, но доведоха до силен спад по доходността на дългосрочните държавни ценни книжа на САЩ.

Едно евро се разменя срещу 1,1805 долара и се намира в близост до най-ниските стойности за днес. GBP/USD се намира около 1,5110 и също се намира в близост до днешните дъна. В същото време един долар се разменя за около 119,20 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото записа минимални печалби в петък, като двойката оформя съпротива около 1,1800 – ниво, около което се задържа за трети пореден ден. Вероятната причина за стабилизиране на цената около тези стойности се крие в това, че редица опционни контракти, най-вече с падеж през месец януари, имат за страйк цена именно това ниво.

В случай, че доларът се задържи под 1,180, можем да очакваме тест на следващото многогодишно дъно при 1,1637.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още