IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът губи позиции преди важния доклад за заетостта в САЩ

Спекулациите за количествени улеснения в Европа са основната причина за разпродажбите при еврото

12:48 | 09.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът губи позиции преди важния доклад за заетостта в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар започна днешния ден колебливо на фона на очаквания важен седмичен доклад за промяната в неселскостопанската заетост отвъд Океана през месец декември. Зелените пари губят позиции спрямо еврото и паунда за първи път от началото на новата година.

Изказването на председателя на Федералния резерв за Минеаполис Нараяна Кочелакота, оказа натиск върху представянето на долара в последните късните часове на вчерашния ден. Тя коментира, че повишението на лихвените проценти в рамките на тази година ще ограничи икономическия растеж и инфлацията. Коментарът противоречи с мненията на друга част от официалните лица от Фед, които са на мнение, че покачване на лихвите трябва да се случи независимо, че инфлацията се намира под целевото равнище.

През днешния ден пазарните участници ще очакват с интерес данните от доклада на Министерството на труда на САЩ за промяната в неселскостопанската заетост през месец декември. Докладът ще бъде публикуван в 15:30 часа българско време, а прогнозите са, че към икономиката са добавени нови 241 000 работни позиции.

В случай, че очакванията се оправдаят това ще бъде 11-ти пореден месец, в който пазарът на труда прибавя над 200 000 работни места. Преобладаващото мнение сред анализаторите е, че данните няма да предизвикат обичайните движения при долара, защото Фед е насочил погледа си по-скоро към нивото на инфлацията и паричната политика ще се базира предимно на него. Дори и данните за пазара на труда да са по-силни от очакваните, това едва ли ще предизвика сериозно поскъпване на долара.

Другата нашумяла през последните дни тема е свързана с представянето на еврото и спекулациите около действията, които Европейската централна банка ще предприеме на следващата си среща. Публикуваните през последните дни коментари от Марио Драги и други официални лица създадоха мнението, че ЕЦБ ще активира нова програма за количествени улеснения съвсем скоро. Спекулациите за подобно действие са основната причина за разпродажби при еврото. В случай, че на следващата среща на институцията не бъдат предприети действия, това ще се размине с очакването на пазара и вероятно ще предизвика поскъпване на еврото.

Едно евро се разменя срещу 1,1810 долара и се намира в близост до най-високите стойности за днес. GBP/USD се намира около 1,5130 и също се намира в близост до днешните върхове. В същото време един долар се разменя за около 119,40 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Ралито за долара спрямо еврото започна, след като цената се отблъсна от силната съпротива при 1,2500 на 17 декември, като от този момент насам не сме ставали свидетели на по-сериозно поскъпване за единната валута. През днешния ден цената се задържа около 1,1800, благодарение на концентрацията на редица опционни контракти около това ниво. В случай, че двойката се задържи в рамките на няколко сесии под това ниво, текущият тренд вероятно ще се поднови и ще станем свидетели на ново поскъпване за долара.

От друга страна силното еднопосочно движение при двойката изпрати техническият индикатор RSI дълбоко под 30, което е индикация за свръхпродажба и силен сигнал за обръщане на тренда. Последното толкова дълбоко пропадане на индикатора се случи на 3 октомври, като след това станахме свидетели кратка корекция в полза на еврото.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още