IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силно представяне на щатския долар след протокола от срещата на Фед

Зелените пари получиха подкрепа и от вчерашното рали на фондовия пазар в страната

12:54 | 08.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силно представяне на щатския долар след протокола от срещата на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се представи силно в сряда, печелейки позиции спрямо кошница от валути. Това се случи, след публикуването на записките от последната среща на Федералния резерв на САЩ. В същото време погледите на пазара останаха насочени към еврото, което продължава с неубедителното си представяне, записвайки поредно дъно спрямо долара.

Единната европейска валута губи позиции спрямо долара за шести пореден ден, записвайки поредица от нови рекордни 9-годишни дъна. Продължаващите разпродажби на еврото се дължат на все по-уверените твърдения на специалистите, че Европейската централна банка ще активира нова програма за количествени улеснения, която ще има за цел да се бори с дефлацията.

В сряда инвеститорите насочиха погледи към разочароващите данни за индустриалните поръчки в Германия, които са се свили с над 2,4% през ноември. Данните, че еврозоната е изпаднала в дефлация през декември увеличиха мечите настроения към еврото още повече.

Ситуацията пред единната валута е усложнена и предвид коментарите от официални лица от Берлин, които коментираха, че е възможно Гърция да напусне валутния съюз и Еврозоната, в случай, че крайната политическа партия СИРИЗА спечели предстоящите избори. При последната криза в Гърция преди 4 години, именно Германия беше основния противник на излизането на Атина от валутния съюз.

Натискът върху еврото расте и на фона на поскъпващият щатски долар. Зелените пари получиха подкрепа от вчерашното рали на фондовия пазар в страната, както и от публикуваната стенограма от последната среща на Фед. От записките става ясно, че независимо от нивото на инфлацията, централните банкери са готови да започнат с увеличение на лихвените равнища. Въпреки, че в документа не е очертан срок, в който може да започне повишението, редица по-крайни анализатори дадоха прогноза, че това ще се случи още през април.

До края на седмицата остават две по-важни икономически новини. Днес във Великобритания се провежда първата за тази година среща на централната банка, на която ще се реши каква политика ще следва институцията през 2015 г. Очакванията са, че Английската централна банка няма да прибегне до промяна на лихвените равнища на този етап. В петък ще бъдат публикувани важните ежемесечни данни за промяната в неселскостопанската заетост в САЩ. Прогнозите са за, че през декември са открити нови 228 000 работни места и, в случай че се потвърдят, това ще даде сериозна подкрепа на долара.

Едно евро се разменя срещу 1,1770 долара, чертаейки най-ниските стойности за днес. GBP/USD се намира около 1,5050 и също се намира в близост до днешното дъно. В същото време един долар се разменя за около 119,80 йени, след като по-рано се изкачи до 119,96.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Разпродажбите на еврото продължават за шести пореден ден. Цената потъна под следващото важно ниво на подкрепа около 1,1800, което е заложено като страйк цена за голям обем опционни контракти. Това ниво ще оказва и текущата най-близка съпротива за двойката, докато подкрепата се намира около 1,1750. Двойката се насочи към дъното от 2005 г. При 1,1631, а пробив под него ще отвори още по-широко пътя на долара.

Силното еднопосочно движение при двойката изпрати техническият индикатор RSI дълбоко под 30, което е индикация за свръхпродажба и силен сигнал за обръщане на тренда. Последното толкова дълбоко пропадане на индикатора се случи на 3 октомври, като след това станахме свидетели кратка корекция в полза на еврото.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още