IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената със силно поскъпване спрямо долара за втори пореден ден

Противоречивото представяне на еврото накара инвеститорите да обърнат поглед към по-сигурни валути като японската

13:00 | 06.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената със силно поскъпване спрямо долара за втори пореден ден

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена бе една от малкото валути, които задържаха позициите си спрямо долара през вчерашния ден. Силното представяне на валутата се дължи от една страна притесненията в еврозоната, които потопиха еврото, а от друга на продължаващото поевтиняване на петрола, което принуждава част от инвеститорите отново да се обърнат към активи убежища.

В същото време еврото опитва да стабилизира позициите си през днешния ден, прекъсвайки разпродажбите, на които беше подложено в понеделник.

Йената се изкачи до най-високото си ниво спрямо еврото от девет седмици насам на фона опасенията около стабилността на еврозоната като цяло. Опасенията, че Гърция може да напусне валутния съюз, както и очакванията Европейската централна банка да приеме масивна програма по обратно изкупуване на облигации, оказват сериозен натиск върху единната валута през последните дни.

Противоречивото бъдещо представяне на еврото накара инвеститорите да обърнат поглед към по-сигурни валути като японската йена и швейцарският франк.

В понеделник петролът изгуби повече от 5% стойността си само в рамките на една сесия. Един от многото фактори, които подкопаха цената на черното злато беше поскъпващият долар. Тъй като стоките са деноминирани в щатски долари, поскъпването на зелените пари увеличава разходите на инвеститорите притежаващи различни валути и съответно прави стоките по-малко привлекателни.

По-важните икономически новини, които могат да окажат влияние върху представянето на щатския долар са свързани с публикуването на стенограмата от последната среща на Фед, което ще се случи в сряда, както и данните за промяната в неселскостопанската заетост в САЩ, които ще бъдат изнесени в петък. Прогнозите на специалистите са, че тези данни вероятно ще дадат допълнителна подкрепа за зелените пари.

Едно евро се разменя срещу 1,1945 долара, чертаейки най-ниските стойности за днес. GBP/USD се намира около 1,5190 и също се намира в близост до днешното дъно. В същото време един долар се разменя за около 118,80 йени.   

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Загубите за еврото продължават за пореден ден. Цената се отдалечи от ключовото ниво при 1,2000, насочвайки се към дъното при 1,1847. Следващото важно ниво, което долара може да тества, се намира при 1,1635, което е най-ниската стойност от октомври 2005 г. Сериозното поскъпване на долара увеличава вероятността от корекция в полза на еврото, като съпротива ще окаже психологическото ниво при 1,2000, а след това и нивото при 1,2225.

От друга страна дългосрочният низходящ тренд остава валиден и поскъпването на долара в дългосрочен план вероятно ще продължи.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:53 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още