IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажбите на еврото продължават

Започналата кампания около предстоящите избори в Гърция вече оказва натиск върху единната валута

14:23 | 05.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разпродажбите на еврото продължават

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото започна новата година с поредна доза разпродажби, понижавайки се до най-ниското си ниво от повече от 9 години насам. Единната валута потъна спрямо долара под психологическата граница от 1,2000 за първи път от 2010 г. Слабото представяне на еврото се дължи на редица фактори, най-важните, от които са очакванията за нови количествени стимули от страна на ЕЦБ, политическата ситуация в Гърция, както и ралито на долара.

Със започването на новата година настроенията на пазарите останаха непроменени. Щатският долар стабилизира позициите си спрямо йената и записа масивни печалби спрямо еврото и британската лира, благодарение на очакванията за различни парични политики в САЩ и Европа.

От началото на новата година еврото е изгубило над 1,3% от стойността си, след като през изминалата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги, даде един от най-ясните си сигнали, че централната банка ще започне нов кръг количествени улеснения. В интервю за германския вестник Handelsblatt, публикувано на 2 януари, Драги заявява, че ЕЦБ е готова на действия, с които да се противопостави на дефлацията.

Следващата среща на институцията ще се състои на 22 януари, а очакванията са, че тя ще даде повече яснота за начина, по които ще се осъществи новата програма за количествени улеснения. В случай, че програмата се реализира, най-оптимистичните анализатори очакват тя да влезе в сила още в края на този месец или началото на февруари.

Започналата кампания около предстоящите избори в Гърция също оказа натиск върху еврото. Министър-председателят на страната Антонис Самарас, заяви, че изборите ще определят дали Гърция ще остане член на съюза или не. Перспективата страна да напусне валутния съюз, колкото и малка да е тя, предизвика разпродажби на еврото, на фона на спекулациите, че този ход може да доведе до верижна реакция и други страни също ще пожелаят да се откажат от единната валута.

Британската лира потъна до 17-месечно дъно спрямо долара. Това се случва на благодарение на разпродажбите на еврото, които повлякоха и лирата със себе си, на фона на силната корелация между двете валути. Спекулациите, че Английската централна банка може да отложи повишението на лихвените равнища в страната също оказаха натиск върху лирата.

Едно евро се разменя срещу 1,1940 долара, след като достигна дъно при 1,1850. GBP/USD се намира около 1,5300, след като в началото на сесията също достигна до ново дъно при 1,5170. В същото време един долар се разменя за около 120,25 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

След като в средата на месец декември еврото направи неуспешен опит за корекция, станахме свидетели на подновяване на дългосрочния низходящ тренд. Тази сутрин двойката достигна най-ниското си ниво от февруари 2006 г. насам при 1,1850, но впоследствие еврото успя да възстанови част от загубите.

Психологическото ниво при 1,2000 оказва най-силната текуща съпротива за двойката. Исторически, дългосрочните низходящи трендове за еврото са достигали своя край именно около това ключово ниво, но този път перспективите са низходящият тренд да се запази. Следващото важно ниво, което долара може да тества, се намира при 1,1635, където е дъното от месец октомври 2005 г.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:35 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pitashtia
преди 9 години
Световните пари е все още доларът и той поскъпва спрямо всички останали стоки и валути. Това означаава огромни проблеми в най-скоро време за всички. Това е дефлация и всички дългове в долари поскъпват. Това означава криза и спадане цените на петрола за дълго под 50 долара за барел. Еврото ще продължи да пада и ще стигне до долар за евро. Италия ще фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още