IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Йената поскъпва в навечерието на изборите в Япония

При победа на партията на Шиндзо Абе текущата разхлабена парична политика вероятно ще бъде продължена

13:00 | 12.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената поскъпва в навечерието на изборите в Япония

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена е на път да запише най-голямата седмична печалба спрямо долара от 16 месеца насам преди националните избори в страната, които ще се проведат този уикенд. В същото време зелените пари записват загуби в очакване на последната за тази година среща на Федералния резерв на САЩ, която ще се проведе на 16-17 декември.

Йената поскъпва в четири от последните пет сесии, след като през предходните седем седмици записа загуби, потъвайки до най-ниското си ниво от юли 2007 г. насам, на фона на рекордните стимули от страна на Японската централна банка.

Анализаторите коментираха, че след преминалия огромен и рязък скок на долара спрямо йената, вероятно ще станем свидетели на успокоение при двойката. Можем да очакваме нови резки движения, в случай, че се случи нещо неочаквано, като нови изненадващи действия на централната банка или правителството.

На 14 декември ще се проведат предсрочните избори за правителство в Япония. Либерал-демократичната партия на премиера Шинзо Абе и тяхната коалиция вероятно ще спечелят мнозинство в долната камера на парламента, смятат местните водещи информационни агенции.

При победа на партията на Абе текущата разхлабена парична политика вероятно ще бъде продължена. Под неговото управление за последните две години, йената е изгубила 30% от стойността си, на фона на парични улеснения, увеличени фискални харчове и структурни реформи. Очакванията са, че след известна корекция при двойката долар/йена, японските пари ще продължат плавно да поевтиняват, тъй като управляващите ще продължат да следват текущата си парична политика.

Фокусът на пазарните участници през следващата седмица ще бъде насочен към срещата на Федералния резерв на САЩ, която ще се проведе на 16-17 декември. Силните макроикономически новини от страната от последните седмици увеличават спекулациите, че Фед ще премине към процес на увеличение на лихвените равнища за първи път от 2007 г. насам. Основният въпрос към срещата през следващата седмица, е дали централните банкери ще очертаят период, през който да започнат с повишенията на лихвите.

Едно евро се разменя срещу 1,2430 долара, след като по-рано достигна връх при 1,2450. GBP/USD се намира около 1,5700, близо до най-ниските нива през днешния ден. В същото време един долар се разменя за около 118,40 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Започналата корекция в полза на еврото бе ограничена около съпротивата при психологическото ниво 1.2500. Единната валута все още се намира в по-добра позиция спрямо долара, тъй като формиралата се техническа фигура „Morning Star” продължава да е валидна.

В случай, че на дневна база цената се изкачи над 1,2500, можем да очакваме изкачване до следващото важно ниво при 1,2600 и 1,2640. Дългосрочният възходящ тренд остава валиден.

GBP/USD

Импулсът на британската лира за момента е ограничаван от силната съпротива на низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на месец юли насам. За по-сериозна корекция в полза на паунда, можем да говорим, при положение, че цената се задържи на дневна база над описаната по-горе тренд линия.

При този сценарий цената може да се изкачи до съпротивата при 1,5800, а след това и при психологическата граница при 1,6000. В случай, че двойката се задържи под 1,5700, можем да очакваме валидиране на текущия низходящ тренд и нови печалби за долара.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:42 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още