IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената се насочи към най-голямата си тридневна печалба от април

Въпреки че поскъпва за трети пореден ден, за последните три месеца японските пари изгубиха над 5,7% от стойността си

12:48 | 10.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената се насочи към най-голямата си тридневна печалба от април

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Поскъпването на йената продължава за трети пореден ден и се отправи към най-сериозното си поскъпване спрямо долара от началото на април насам. Пониженията на фондовите борси по различни краища на света, включително в САЩ и Китай, увеличиха апетита към активите убежища и йената попадна в светлината на прожекторите.

Японската валута напредна спрямо 15 то 16-те валутни двойки, срещу които се разменя, след като измерителят за глобалната валутна волатилност достигна 15-месечен връх. По-високата волатилност означава по-голяма несигурност и именно поради тази причина покачването на волатилността води до поскъпване и на йената.

Анализаторите коментираха, че японските пари може би са навлезли в период на корекция, която може да продължи за по-дълъг период от време. Индикациите за понижения на фондовите пазари също подкрепят твърденията за предстоящо поскъпване на йената, тъй като при разпродажбата на високо рискови активи, инвеститорите желаят да задържат парите си в по-сигурни инструменти. За азиатските инвеститори йената е смятана за основен актив убежище.

Прогнозите на анализаторите, че правителството в Китай ще намали очакванията си за икономическия растеж през 2015 г. до 7%, спрямо 7,5%, притесняват сериозно инвеститорите. Дори текущата прогноза за ръст от 7,5% се разминава сериозно с поставената дългосрочна цел от управляващите, икономиката на Китай да расте с по минимум 8% всяка година до 2020 г. По-слабото световно и вътрешно търсене ограничават вноса и износа на страната и това принуждава правителството да намали очакванията си и да предприеме мерки.

Въпреки че поскъпва за трети пореден ден, за последните три месеца йената е изгубила над 5,7% от стойността си, което я нарежда на предпоследно място по представяне спрямо кошница от десет основни валути. В същото време за този период доларът е спечелил 6,4%, а еврото 1,6%.

Силните икономически новини продължават да валят от САЩ, но фондовите пазари в страната започнаха да губят позиции на фона на загубите на редица борси по други краища на света. В тази ситуация представянето на долара отново ще зависи от Федералния резерв, който ще проведе последната си среща за тази година на 16-17 декември. Основният въпроси, на който пазарът чака отговор е, кога ще започне повишението на лихвените равнища в САЩ. Прогнозите на анализатори от Morgan Stanley са, че в рамките на следващите 8 месеца, Фед ще промени текущите лихвени равнища в посока нагоре.

Едно евро се разменя срещу 1,2390 долара, след като търговията до момента през днешния ден е в необичайно тесни граници. GBP/USD се намира около 1,5670, което е близко до нивата на отваряне. В същото време един долар се разменя за около 119,10 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото поскъпва спрямо долара за трети пореден ден. Единната валута все още се намира в подножието на силната съпротива при 1,2400 – ниво, което вчера беше пробито за кратко. Двойката начерта техническата фигура “Morning Star”, която е изключително силен сигнал за обръщане на тренда.

В случай, че цената последва този обръщащ сигнал, можем да очакваме поскъпване на еврото до 1,2500, а след това и до върха от месец ноември при 1,2600.

GBP/USD

Опитите за поскъпване на британската лира са ограничени около създалата се през последните дни силна съпротива в диапазона 1,5700-1,5725. В случай, че това ниво бъде преодоляно успешно, можем да очакваме формиране на по-дълбока корекция, като в по-дългосрочен период цената може да се завърне до психологическата граница при 1,6000.

От друга страна, в случай че лирата не успее да пробие текущото ниво на съпротива, цената вероятно ще се понижи и ще бъдат тествани дъната от понеделник при 1,5540.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още