IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената поскъпва на фона на занижения апетит към риск сред инвеститорите

Продължаващите с пълна сила разпродажби при суровините нанесоха тежък удар върху стоковите валути

12:28 | 09.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената поскъпва на фона на занижения апетит към риск сред инвеститорите

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена отбеляза силно поскъпване във вторник на фона на продължаващия спад в цената на петрола и коментарите, че Федералният резерв обмисля действия, които да прекъснат ралито на долара. От началото на седмицата ставаме свидетели на противоречиви настроения сред инвеститорите, които доведоха до намаляване на общия апетит към риск и поскъпване на активите убежища.

Продължаващите с пълна сила разпродажби при суровините нанесоха тежък удар върху стоковите валути. Австралийският долар се понижи до 4-годишно дъно спрямо щатския, докато канадския се намира на 5-годишно дъно спрямо зелените пари.

За момента притесненията от липса на постъпления в енергийния сектор създават сериозни притеснения, а предпоставките за по-силен световен икономически растеж на фона на ниските цени на петрола, остават в страни от прожекторите. Увеличаващите се загуби за страните изнасящи суровини дадоха най-силно отражение върху азиатските борси и именно поради тази причина йената се превръща в един от основните печеливши в създалата се ситуация.

Коментарите на председателя на Федералния резерв за Аталанта Денис Локхарт, че институцията не бърза да започва с повишението на лихвените равнища и ще направи опит да задържи текущите нива още „известно време“.

Това изказване оказа натиск върху долара, подкрепяйки допълнително йената, а интересът към валутата убежище се увеличи. Анализаторите коментират, че японските пари може да спечелят още повече спрямо щатската валута, тъй като Федералния резерв започва да негодува срещу скъпия долар и вероятно ще вземе мерки.

Разочароващите данни за икономиката на Япония и дефицитът, който страната отбеляза, понижиха акциите на борсата в Токио. Тъй като фондовият пазар в страната и йената се намират в обратна корелация помежду си, разпродажбите на японската борса доведоха до печалби за йената. Валутата може да получи допълнителна подкрепа, в случай, че предстоящите данни за потребителските цени в Китай разочароват пазара.

В същото време очакванията за по-слаб долар през идните дни може да бъдат разбити много бързо, ако очакваните по-късно през седмицата икономически новини от САЩ надминат прогнозите на анализаторите.

Силното представяне на американската икономика, съчетано с разхлабена парична политика и ниски лихвени равнища, водят след себе си опасност от покачване на инфлацията. Ако това се случи, Федералният резерв ще бъде притиснат до стената и няма да има възможност да продължи още дълго текущата си политика с близки до нулата лихвени проценти.

Едно евро се разменя срещу 1,2350 долара, което е близо до върховете за днес. GBP/USD се намира около 1,5640, след като по-рано днес се изкачи до 1,5694. В същото време един долар се разменя за около 120,00 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото записа ново дъно спрямо долара в понеделник, след което станахме свидетели в импулс в представянето на единната валута. Цената се завърна над 1,2300 – ниво, което предоставя текуща подкрепа за двойката.

В случай, че поскъпването на еврото продължи и цената пробие съпротивата при 1.2400, можем да очакваме формирането на по-дълбока корекция и по-сериозно поскъпване на единната валута.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
wadya
преди 9 години
Можно опробовать инвестировать в этих людей:[url=http://fx-trend.com/pamm/558616?agent=519835]~2-2.5% в неделю[/url][b]Ahmedos[/b] работает на данном счету в течение года, имеет самую большую сумму в управлении $30кк+. Максимальные просадки не превышают по его уверениям 12%, однако в течение месяца он может изменить ситуацию в плюс.[url=http://fx-trend.com/pamm/675569?agent=519835]~3-10% в неделю[/url][b]diamonds[/b] - новая участница, быстро зарекомендовала себя на последнем конкурсе "Миллион в умелые руки 3" (МУР3), набрав за пару месяцев 500% от первоначального депозита. Уже имеет внушительный капитал и умело им пользуется на рынке Форекс.[url=http://fx-trend.com/pamm/675442?agent=519835]~3-10% в неделю[/url][b]Domenic[/b] - как и первые два пациента, так же участвовал в конкурсе МУР3, имеет солидные плюсы, внушительный начальный капитал и высокие проценты доходности.--------[url=http://fx-trend.com/pamm/7165?agent=519835]Veronica[/url] и [url=http://fx-trend.com/pamm/7
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още